Илиян Василев: Частичното изплащане на влогове е покана за бездната
Секция: Коментари
04 Август 2014 14:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илиян Василев: Частичното изплащане на влогове е покана за бездната

/КРОСС/ Кратък коментар по бързото изплащане на влоговете на гражданите в КТБ, което Йордан Цонев прокара през комисията.

Независимо от европейското законодателство, което е достатъчно размито в тази част - няма точни дефиниции и срокове - бързото изплащане на влоговете просто няма как да се случи и второ, може да има фатални последици за банката, ако не е част от процеса на оздравяване или преминаването й към неплатежоспособност.
В известен смисъл това, което Цонев и ДПС се стремят да направят, е да заметат следите и дефакто да фалират КТБ, защото е ясно, че в момента в който се започне плащане при намеса на държавния бюджет, балансите на банката потъват (защото отсъства хипотезата за нейното оздравяване, при която не всички си теглят парите).

Това е необратим път към одържавяване на банката при влошена структура на оставащите активи. Интересно защо държавата според Цонев има по-голяма изгода да изплати 1,5 милиарда влогове без ясен хоризонт за връщане на парите, като се нареди на опашката при несъстоятелност от кредиторите на банката и евентуално трансформира този дълг в собственост след време (отначало ще са само права), а е отказала ликвидна подкрепа за половината от тази сума, като съхрани отговорността и възможността на акционерите да си платят „за греховете", съхранят за държавата правата да претендира за ликвидни обезпечения, включително собственост за сметка на акционерите, срещу ликвидна подкрепа и най-важното - съхранява банката?

Явно разбират, че с края на този парламент ще загубят и правото да влияят върху ситуацията и възможността ДПС и Пеевски да фалират Цветан Василев, като накарат бюджета да плати за амбицията.

А това с частичното изплащане на влогове, за което говорят от ЕК, е направо покана за бездната. Какво правим, ако не достигат парите за всички влогове до 100 хиляди? Каква част ще изплатим и кому? Не всичко, което е ЕК, свети!

 

Илиян Василев – посланик на България в Русия (2000-2006 г.). Основател и почетен председател на Българския икономически форум и на Икономическия форум за Югоизточна Европа. Член на УС на Българската асоциация за външна политика. От 2007 до 2011 г. е председател на Делойт България. Заместник-председател на българския Реформ Юнион Клуб. Инициатор и координатор на Софийското бизнес училище. Управляващ партньор на консултантската компания по анализи на проектни и стратегически рискове Innovative Energy Solutions.