Символичен протест на надзирателите
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Август 2014 16:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Символичен протест на надзирателите

София /КРОСС/ Надзиратели в затворите от цялата страна протестират от днес символично с трикольорни ленти на униформите и реверите си. Сред основните им искания е преразглеждане на заповедта на правосъдното министерство, с която от юни бе прекратена възможността да работят при смесен сменен режим. Той включваше и 24-часови смени, а сега служителите в затворите могат да полагат единствено 8- и 12-часови дежурства.
Други искания са увеличаване на щата, изравняване на заплатите с тези в МВР и подобряване условията на труд. Надзирателите започват символичен протест.
Цветан Михайлов, член на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите предупреди, че нараства броят на хората, които искат да напуснат системата на затворите. "Протестираме срещу политиката в местата за лишаване от свобода и перманентното недостатъчно финансиране на затворите. Чашата на търпението преля на решаването на диалога от страна на министерството, което не се съобрази с подписаното между нас като страни споразумение за сътрудничество, потвърждавайки няколко заповеди в последните два месеца, които следваше да бъдат консултирани с нас според клаузите на документа", заяви пред БНР Михайлов.
По думите му Министерството на правосъдието не се е съобразило с подписаното с надзирателите споразумение за сътрудничество. Михайлов добави, че тази заповед може да се преразгледа и от екипа в оставка, и от служебното правителство. Той обяви, че едно от исканията на надзирателите на затворите е да се предостави публична информация за финансовото състояние на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".
Заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов обясни, че отмяната на 24-часовия режим на работа е станала факт след няколко критични доклада на европейски институции. "Искането на синдикатите относно 24-часов режим на работа е абсолютно неоснователно. За останалите неща - социални придобивки, изравняване плащанията с тези на сектор "Сигурност", са абсолютно прави, заяви той.