Чуркин: В зоната на военните действия в Украйна се намират над 4 млн. души
Секция: Русия
06 Август 2014 11:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чуркин: В зоната на военните действия в Украйна се намират над 4 млн. души

/КРОСС/ Москва предлага да бъдат изпратени в Донецк, Луганск и други градове в Източна Украйна конвои с руска хуманитарна помощ под егидата на Международния комитет на Червения Кръст (МКЧК). Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин по време на извънредната среща на Съвета за сигурност на организацията, съобщи ИТАР-ТАСС.

Чуркин припомни, че руският външен министър Сергей Лавров е изпратил официално обръщение към ООН, ОССЕ, Съвета на Европа и МКЧК, в което призовава да бъде организирана международна хуманитарна мисия в Югоизточна Украйна.

Положението в региона, особено в Донецка и Луганска област, Чуркин характеризира като „катастрофално“ по „всички човешки критерии“. Постоянният представител на Русия в ООН отбеляза, че броят на загиналите в резултат от военната операция в Източна Украйна е 1367 души „според най-скромните оценки на международните хуманитарни агенции“. „Ранените са хиляди, десетки от тях са деца. И тези ужасни цифри постоянно се увеличават“, подчерта дипломатът. Той напомни също, че в зоната на военните действия се намират около 4 млн. души, като условията на живот на тези хора имат всички признаци на хуманитарно бедствие. Домовете в Луганск са без електричество, вода и комуникация.

Най-драматична е ситуацията в здравеопазването, каза още Чуркин. „Кивските власти изглежда, това не ги интересува. На нашите нееднократни обръщения за създаването на хуманитарен коридор за извеждането на хората от региона, на първо място, децата и тежкоболните, Киев отвръща с цинични откази“, поясни Чуркин.

Според него, границата с Русия се преминали почти 800 хил. души, като 170 хил. от тях са се обърнали към руските миграционни служби. „Нашата страна е готова да се справи с това огромно натоварване, ние нямаме нужда от помощ отвън. Напротив, готови сме да увеличим хуманитарното съдействие на украинското население“, увери Чуркин.

В някои случаи обаче, оказването на помощ на населението в условията на конфликт, е наистина трудно, заяви дипломатът. „В ситуацията в Източна Украйна трябва да бъде оставено настрана политиканството и да бъдат следвани единствено установените от международната общност хуманитарни принципи“, подчерта Чуркин.

Той изрази съжалението си, че Киев продължава да воюва и да загиват все повече и повече мирни жители. „Въздушните нападения на градовете се превърнаха в ежедневна реалност, използват се артилерия, танкове, установки „Град“, не престават и съобщенията от местни за употребата на фосфорни бомби“, констатира Чуркин.

„Боевете все по-често се водят в гъстонаселените райони, във връзка с което местните жители са под все по-голяма заплаха“, заяви генералният секретар по хуманитарните въпроси на ООН Джон Гинг.