Заради санкциите Русия ще купува електроника за армията от Китай
Секция: Русия
06 Август 2014 11:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заради санкциите Русия ще купува електроника за армията от Китай

/КРОСС/ Руските предприятия от ракетнокосмическия и отбранително-промишления комплекс се готвят да купуват от Китай части за електронно-компонентната база за няколко милиарда долара, съобщава вестник “Известия”, позовавайки се на източник, близък до Федералната космическа агенция Роскосмос.

„Ние работим с Китайската космическа научно-промишлена корпорация. Влизащите в нея институти вече ни представиха десетки позиции, които са или директна алтернатива, или с незначителни промени на тези елементи, които ние не можем да купуваме заради въведените от САЩ санкции”, твърди източникът.

Изданието пояснява, че днес руската космическа промишленост и ОПК не ползват китайски части и планират да купят такива в следващите 2-2,5 години, докато руската промишленост на започне да произвежда собствени.

Припомняме, че от 1 август САЩ и Евросъюза въведоха нов пакет от санкции срещу Русия във връзка със ситуацията в Украйна.

„Известия“ добавя още, че на 18 август представители на 12 института, занимаващи се с разработката и производството на електронно-компонентни бази в структурата CASIC, ще пристигнат в Москва за участие в семинар за руските производители. Аналогичен семинар ще се проведе и в северната столица Санкт Петербург.

“Изграждането на широкомащабно сътрудничество с китайските производители може да се окаже първата стъпка в създаването на технологичен съюз със страните от БРИКС” – посочва изданието, цитирайки Андрю Йонин, водещ анализатор на GLONASS.