Започва ловът на пъдпъдъци и гургулици
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Август 2014 09:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва ловът на пъдпъдъци и гургулици

София /КРОСС/ От днес се открива ловният сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.
Ловуването се извършва само с писмени разрешения (по образец), издадени за държавните ловностопански райони. В тях се вписват датата, имената на ловците, името на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел на дивеч.
Задължително е спазването на установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет, съгласно Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча. Разрешен е ловът на пъдпъдъци до 15 броя, на гривяк и гургулица - до 10 броя, на горски бекас и обикновена бекасина - до 10 броя, на голяма белочела гъска - до 3 броя, диви патици - обект на лов - до 5 броя, фазани и токачки - до 2 броя, яребици и кеклици - до 4 броя, заек - до 1 брой, катерица, ондатра и нутрия - до 4 броя.
Забранява се използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.
От 100 до 500 лв. е предвидената глоба за ловци, участващи в групов лов на дребен дивеч, които не са с шапка или облекло с ярък сигнален цвят. Между 200 и 2000 лв. ще бъде глобата за ловец, употребил алкохол до приключване на лова. Санкцията се отнася за тези с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила или използвали наркотични и упойващи вещества. Ако същото нарушение се направи отново в срок от една година от влязло в сила наказателно постановление, глобата става от 3 до 5000 лв.