Експерт: Човешка грешка е най-вероятната причина за взрива в Костенец
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Август 2014 10:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерт: Човешка грешка е най-вероятната причина за взрива в Костенец

София /КРОСС/ Разбира се, става въпрос за човешка грешка. Винаги, когато има неконтролиран взрив, те са плод на човешка грешка. В случая тя е в това, че наблизо е имало чували или вместимости, в които е имало тетрил и други елементи, които са били толкова близо до мястото, където са се унищожавали други елементи от боеприпаси и в прехвръкнала е искра. Това заяви пред Нова телевизия бившият зам.-министър на отбраната Валентин Радев.
По думите му два са важните въпроси в ситуацията - защо е допуснато те да бъдат в такава близост и защо е допуснато по този начин да се извършва цялото унищожаване на боеприпаси.
„Когато се работи с боеприпаси, винаги е възможно да се случи това. Това се случва и в най-добрите страни с много добри практики по съхранението на боеприпаси и извършването на утилизация", посочи още бившият зам.-министър на отбраната Валентин Радев и допълни, че най-важното е „тези процеси да се извършват грамотно и да се минимизират рисковете".
Във връзка с въпрос Валентин Радев за кадровата политика на завода, кметът на Костенец обясни, че познава настоящия нов директор на „ТЕРЕМ" - Георги Иванов.
„Познавам го като човек в добрия смисъл на думата. Специално качествата му като работник в „ТЕРЕМ"-Костенец не ги познавам добре. Знам, че е работил между 6 и 8 г. по-рано, след което е върнат за управител през настоящата година".
По думите на кмета Радостин Радев има криза за кадри.
„Голяма част от ръководния персонал в „ТЕРЕМ" е от военни служители, които са навършили пенсионна възраст, дори са пенсионирани и продължават да работят. Това, разбира се, не може да продължава дълго и трябва да се обмисли кадровата политика в тези заводи. Ако искаме качеството и сигурността на хората да бъде в техни ръце, трябва лека-полека да подмладяваме кадрите и да даваме повече шанс на младите хора за реализация".

 

Снимка: Булфото, всички права запазени