Човекът от служебния кабинет с най-трудната задача
Секция: Интервюта
09 Август 2014 12:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Човекът от служебния кабинет с най-трудната задача

Като гледам приоритетите на служебното правителство, мисля, че една от най--тежките задачи се пада на правосъдния министър Христо Иванов. По три причини.

Първата е, че разлика от другите министри, които в една или друга степен ще видят по-бързо резултата от своите усилия, при него няма да е точно така. Ако успее в експертизата и изработването на стратегията за реформа, признанието ще дойде доста след изборите. При това, страхувам повече от вън (ЕК) и може би от някои други институции извън него, отколкото от вътре.

Втората е, че който и да подхване тази реформа ще трябва да я решава в контекста на едно голямо и много важно неизвестни -- кой ще влезе в следващия парламент, кой ще формира мнозинство, какви ще неговите намерения в тази посока, както и намеренията на опозицията... ) В този контекст пред младия министър може да възникнат още куп въпроси. Примерно -- дали не е възможно реформата да се подхване по линията на най-малкото съпротивление и стратегията да бъде развита поетапно. Като на първия етап Конституцията остане на заден план, а се извършат само необходимите законодателни промени (ЗСВ). Примерно -- като не може да се раздели посъсловно ВСС на две камари, то поне това да се направи със сегашната Постоянна комисия за атестиране на съдии, прокурори и следователи. Въпрос само на промяна в Закона и с възможен бърз резултат още в началото на годината. Би могъл да бъде премахнат също така текста в Закона за съдебната власт, че прокуратурата е единна и централизирана. и всички прокурори и следователи са подчинени на главния прокурор. И съответно останалата уредба, произтичаща от тази постановка. (Все пак в Конституцията няма предвид единочалие, а за "надзор над законността и м е т о д и ч е с к о ръководство върху дейността на всички прокурори.). И.т.н. Вярно недостатъчно е, вярно има риск, то пък е реалистично. Предишните и това не пожелаха да направят.
В случай, че навлезем в най-смелите хипотези, дори в близко бъдеще да са налице шансовете за конституционно мнозинство, не е много сигурно дали "секторния" подход в реформата ще даде очаквания резултат. Нещата не опират не само до системата (съдебната), а и до самата власт като такива. В крайна сметка и до фината настройка на разделението на властите. Може да се окаже, че дисбаланса на властите, заложен още от на "бащите" на Коституцията да изисква по-решителни действия и в другите две власти. От друга, с евентуалното премахване на парламентарната квота и прекъсването на доста одумваната крехка връзка между законодателната и съдебната власт да задълбочи кризата още повече.

Третата причина, която покачва неимоверно трудността на задачата е, че правосъдния министър няма как да заобиколи гилдията. Със сигурност вътре в нея полека-лека се натрупва критична маса от млади магистрати, които могат да бъдат спечелени за каузата. Но също така със сигурност ще има мощен отпор от старите влъхви. А министърът няма време, ама никак няма такова, за да води тежки битки и заедно с това да гради консенсунс около една реформаторска стратегия. Като претеглим всичко това на кантара, не е трудно да си направим заключението, че на изпитание ще бъдат не толкова експертните качества на Христо, колкото неговия политически подход. Не толкова от неговата визия и убедеността му в това, че не е необходима смела реформа, колкото от неговия усет за политическото.
За първото съм убеден отдавна, за второто (качествата му на политик) имам добро предчувствие. Плюс това знам, дори съм убеден, най-малкото пък идва със заемането на висок пост, нито пък непременно покълва само в лоното на партиите.
В този смисъл, винаги можем да бъдем приятно изненадани. Особено в тази трудни времена.

Коментар на Пламен Даракчиев