Къмпингуващи издигат палатки без разрешение
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Август 2014 15:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Къмпингуващи издигат палатки без разрешение

Бургас /КРОСС/ Близо 50 палатки и каравани са разпръснати безразборно край бургаския залив Вромос. Това не е първото лято, в което на държавна територия се настаняват почиващи с каравани на нерегламентирано място, а контролните органи не санкционират нарушителите.
Заливът Вромос е един от малкото останали с девствени плажове. Ивицата е без концесионер, защото през 2010 г. там бе измерено повишено ниво на радиация. Тази година обаче горичката зад плажа се е превърнала във ваканционно селце. Всички знаят, че са незаконни и затова трудно говорят.
Всичко показва, че тук кипи живот. Настанилите се къмпингари дори са си донесли соларен панел, за да си произвеждат електричество. Районът не е приспособен за почиващи, затова и няма вода и санитарни възли. Всеки търси решение на физиологичните си нужди сам.
Проверка показа, че теренът е държавна собственост и затова от община Созопол не носят отговорност за ситуацията.
От кметството в Черноморец обясниха, че въпреки че теренът, върху който е разположен незаконният къмпинг, не е техен, три пъти в седмицата изпращат автомобил за сметосъбиране, за да не тънат къмпингуващите в отпадъци. От областната администрация се заеха с проверка на случая.
„Ще сезираме Регионалната дирекция на вътрешните работи да предупреди тези къмпингуващи. Ще сигнализираме също и институциите, които отговарят за околната среда - това е Регионалната инспекция по опазване на околната среда и РЗИ-Бургас", обясни пред Нова телевизия заместник областният управител на Бургас Евгений Врабчев.
Ако и след тези мерки къмпингът остане, всички почиващи в него ще бъдат изведени принудително.