Бокова призова за спасяване на културното наследство на Ирак
Секция: СВЯТ
09 Август 2014 15:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бокова призова за спасяване на културното наследство на Ирак

/КРОСС/ Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изрази тревога по повод информацията за системното преследване и нападения над уязвими християнски, тюркски и язидски общности в Северен Ирак и тяхното културно и религиозно наследство. Крайната ислямистка групировка "Ислямска държава", която иска да наложи халифат на всички територии, където някога се е изповядвал ислям, поругава и унищожава храмове, светилища и паметници, запазени от древни времена в земите на днешна Сирия и Ирак.
"Това, което изглежда като наченки на културно прочистване, трябва да спре веднага. Нападенията срещу мирни граждани и малцинствени групи са в пряко нарушение на хуманитарното право, утвърдено от генералния секретар на ООН и Съвета за сигурност на Общността", заяви Бокова. "Те са също така директен удар върху културното разнообразие, което е определяща характеристика на човечеството. Неприемлиево е на хора да бъдат отказвани основните им права, да бъдат системно преследвани и убивани заради своята вяра, етнически произход и културно себеизразяване. Закрилата на хората е неотделима от закрилата на тяхната култура, начин на живот и наследство", категорична бе тя.
"Призовавам за незабавно прекратяване на тези насилствени атаки и за защита на многообразието, което е изковало богатството и жизнеността на иракската култура през хилядолетията, като уникално свидетелство за развитието на цивилизацията и мирното съвместно съществуване. Също отправям призива си и към всички иракчани, да се обединят за запазването на тяхното културно наследство", каза генералният директор на ЮНЕСКО.
Ирак е страна по Конвенцията на ЮНЕСКО за запазване и промотиране на многообразието на културното изразяване от 2005 г., което повелява, че "запазването и промотирането на многообразието на културното изразяване предполага зачитане на равно достойнство и уважение към всички култури, включително култури на хора, принадлежащи към малцинства". Всички страни членки на ЮНЕСКО са приели Универсалната декларация за културното многообразие от 2001 г., в която се утвърждава защитата на културното многообразие като етичен императив, неотделим от уважението към човешкото достойнство, съобщи standartnews.com.