Райчинов: Парите за болниците ще стигнат до октомври
Секция: Здраве
09 Август 2014 16:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Райчинов: Парите за болниците ще стигнат до октомври

Русе /КРОСС/ През последната седмица се осигуриха средства болниците да работят спокойно и нормално поне следващите два месеца, съобщи в Русе председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. Тези пари ще стигнат до октомври, поясни той.
Всички политически сили са предупредени, че БЛС и лекарите в България ще поискат остатъка от нужната сума - между 100 и 200 милиона, за да се приключи годината. Д-р Райчинов заяви, че медиците ще поискат следващата година държавата да бъде редовен платец - да си плаща пълния размер на вноските, системата да работи без трусове и да могат да се направят реформи.
Няма как това да стане без средства, коментира д-р Райчинов и осъди дългогодишната практика, първо да се иска извършването на реформи и да се обещава, че ще се дадат средства едва когато това се случи.
Той съобщи още, че БЛС търси отговорност от правителството на ГЕРБ за прехвърляне на милиард и половина от Здравната каса за други цели, като заяви, че е завел дело срещу за НЗОК да му върне личните вноски - 1500 лева от тези милиард и половина. Делото обаче се отлага три пъти, каза още д-р Райчинов.
Относно огромната сума, председателят на Лекарския съюз заяви, че парите от резерв на Касата са отишли в държавния резерв. Те не са похарчени и могат само с един подпис да се върнат в здравеопазването. Това е необходимо, защото докато са в държавния резерв, те не могат да се ползват без решение на парламента, актуализация на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет. Така се влиза в нарушения на дефицита, чиито правила са ни наложени отвън.
За да се ползват тези пари, трябва да се отделят в самостоятелен фонд, извън държавния бюджет, допълни д-р Райчинов. Със Симеон Дянков - вицепремиер и финансов министър в кабинета Борисов, уговорката е била средствата да се върнат в Касата в продължение на три поредни години - по 600 милиона лева, за да се прави реформа и да се поддържа стабилна системата. Това обаче не само че не се е случило, но финансовият министър на ГЕРБ е „взел" още 340 млн. лева от Здравната каса, съобщава topnovini.bg.