Шаламанов: Морската сигурност придобива все по-голямо значение
Секция: ПОЛИТИКА
10 Август 2014 13:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шаламанов: Морската сигурност придобива все по-голямо значение

Варна /КРОСС/ Морската сигурност придобива все по-голямо значение във връзка с усложнената обстановка не само в Черно море, но и по света - с операциите срещу тероризма и пиратството. Това заяви военният министър Велизар Шаламанов, който присъства на официалния ритуал на Морска гара във Варна по присвояване на първо офицерско звание на 23-мата курсанти, випускници на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров".
Министърът посочи, че с Националната програма "България в НАТО 2020" фокусът ще бъде върху механизма за увеличаване разходите за отбраната в контекста на увеличаване способностите на въоръжените сили. Той коментира належащите задачи пред Министерството на отбраната.
В момента извършваме преглед доколко е изпълнено това, което е заложено в Бялата книга за отбраната от 2010 година, прегледа на силите, който не е довършен, ускорено ще го завършим. Естествено трябва да има реализъм, максимално да се използват възможностите за поддържане и усъвършенстване на съществуващата техника и инвестиции в такъв тип способности, които с минимум средства, в контекста на членството ни в НАТО, да доведат до нови способности за българските военноморски сили.
Министърът на отбраната Велизар Шаламанов и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов участваха днес, 10 август, в тържествения ритуал по присвояване на първо офицерско звание и връчване на дипломите на курсантите от „Випуск - 2014" на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров".

Министър Шаламанов поздрави випускниците и им пожела да имат успешна реализация в бойния строй на ВМС като командири на тези и по-добри кораби, които България ще има, да положат усилия за развитие и модернизация на ВМС, което е едно от най-важните условия задачите да бъдат изпълнявани успешно.

„Най-искрена благодарност към вас, които сте решили да посветите живота си, да имате кариера във Военноморските сили, за да се сбъднат едни от най-важните задачи, които стоят пред нацията ни: гарантиране на морската сигурност, успешно участие в операции в рамките на НАТО и ЕС с нашите съюзници, подкрепа на гражданските власти при бедствия и аварии", каза министърът на отбраната в обръщението си към випускниците.
През тази година 23-ма курсанти завършват петгодишния курс на обучение по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво от Военноморските сили". За първи път първенците със специализации в тази специалност са жени. Министър Велизар Шаламанов връчи диплом и първите офицерски пагони на първенеца на випуска курсант мичман Ваня Орманова. Тя завършва специализация „Корабоводене за ВМС" с общ успех "Отличен - 5.88" и беше наградена с офицерски кортик. Той връчи награди и на курсантите-първенци от специализации „Корабни машини и механизми за ВМС" и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи" курсант мичман Станимира Стефанова и курсант мичман Мила Пенева.
Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов също поздрави випускниците и връчи дипломи, първи офицерски пагони и награди на отличниците на випуска със специализация „Корабоводене за ВМС" курсант мичман Илиян Йорданов и курсант мичман Васил Тодоров.
В ритуала по присвояване на първо офицерско звание участваха също командирът на ВМС контраадмирал Димитър Денев и началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров" капитан I ранг Боян Медникаров.
След тържествената церемония министърът на отбраната Велизар Шаламанов посети Висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров". Той се запозна с възможностите на неговата техническа база и откри два нови езикови кабинета.