Взети са превантивни мерки за разпространението на Ебола у нас
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Август 2014 11:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Взети са превантивни мерки за разпространението на Ебола у нас

/КРОСС/ Българските власти са направили всичко необходимо, за да предотвратят евентуалното разпространение на вируса Ебола, заяви пред "Хоризонт" професор Камен Плочев - началник на Клиниката по инфекциозни болести във Военномедицинската академия. Лекарите са в готовност да изолират и заразени, ако това се наложи:

"Трите неща, които трябваше да бъдат направени, са направени. Първо - имаме непрекъснат поток на информация. На второ място - имаме готови и обучени екипи. На трето място - имаме място за изолация. Там, където евентуално, недай си Боже, би се наложило да изолираме тази болест, имаме и костюмите, имаме всичко, което имат и останалите колеги, нямаме това, което нямат и те - лекарства", заяви той.

Професор Плочев е предложил българските власти да закупят и специална носилка за транспортиране на заразно болни.

"Хората не трябва да се тревожат, че заразени с Ебола бежанци ще достигнат до България, каквито коментари се появиха", каза д-р Мира Кожухарова - национален консултант по инфекциозни болести. Причината за това е, че бежанците обикновено пътуват по суша и това им отнема много време.

"Мисля, че в това отношение е напълно излишно да се правят коментари и да се тревожи излишно населението с един проблем, както подчерта комисар Борг, все още е проблем само на готовност, само за приемане на единични случаи на граждани на ЕС", категорична бе тя.