Източна Украйна под огъня на украинската армия
Секция: СВЯТ
11 Август 2014 11:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Източна Украйна под огъня на украинската армия

/КРОСС/ Жители на източноукраинскя град Донецк съобщават, че през цялата нощ в града са отеквали залпове от  тежки оръдия, се съобщава на сайта на градския съвет.

В резултат от обстрела са разрушени жилищни сгради в два района на града. Все още няма информация за жертви и ранении.

В Кировски квартал снаряд е попаднал в жилищната част на затвор, в резултат от което е загинал един затворник, а 18 са били ранени.  Повече от сто затворници са избягали след обстрела на сградата.

Украинската армия продължава да укрепва позиците си в покрайнините на Донецк. Основните сблъсъци са в района н гр. Красний луч. Военните опитват да превземат града, за да завършат обкръжаването на Донецк, но опълченците с цената на героични усилия, успяват да удържат позициите си.

В Изюмски район в Харковска област е унищожена колона, превозваща боеприпаси за танковата бригада на армията. Четири камиона с боеприпаси са били взривени. Петият камион се оказал пълен с американски противотанкови управляеми ракети (ПТУР FGM-148 Джавелин (Javelin)). Вероятно, те са били доставени в Харков от американски военно-транспортни самолети.

Шестима души са ранени по време на обстрела на Горловка. Един от снарядите се взривил в близост до Богоявленския катедрален храм по време на литургия. Ранени са местни жители, които в този момент били излязли от бомбоубежищата, за да подишат чист въдух край храма.

В Горловка, който е подложен на обстрела на украинската армия вече няколко дни, се намира и химически концерн “Стирол”. Представителят на концерна Павел Бриков съобщи, че  попадането на снаряд в склада на завода може да предизвика катастрофално изтичане на отровни вещества, което би довело до гибел на хора не само в Украйна, но и в съседните Русия и Беларус.

“Нанясят се удари, минометни обстрели. Украинските военни използват установки за залпов огън. Бомбардировките на града и заводите продължават всеки ден и по всяко времена денонощието”, разказа Бриков.

Според него, в завода се съхранява отровното вещество мононитрохлорбензол.

„Радиусът на минималното поражение – с отчитането на поривите на вятъра, басейните на реките и акваторията на Азовско море – е най-малко 300 километра“, каза Бриков.

Попадайки в организма, мононитрохлорбензолът уврежда хемоглобина, поразява сърцето, черния дроб, костния мозък и може да предизвика смърт.

Бриков подчерта, че украинските медии премълчават за ежедневните бомбардировки и за възможните последствия от обстрела на предприятието.

По-рано командващият опълчението в ДНР Игор Стрелков предупреди, че киевските власти са си поставили за цел предизвикването на екологична катастрофа в региона, като обстрелват химическия концерн “Стирол” в Горловка.