Рушат се тракийските могили в община Хисаря
Секция: КУЛТУРА
11 Август 2014 11:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рушат се тракийските могили в община Хисаря

/КРОСС/ Тракийските могили в община Хисаря се рушат, каза кметът Пенка Ганева. Тя уточни, че управата не може да се грижи за археологическите паметници на своя територия. Храмът с колоните в могила "Хоризонт" и култовият комплекс Четиньова могила са в най-тежко състояние.

Вследствие на натиска на могилния насип в "Хоризонт", има свличане на камъни и обектът е пред срутване. Показваме на туристите една развалина, казва кметът.

Тежка е и ситуацията с Четиньова могила. Основната носеща конструкция е разрушена в източната си част. Крепидата на места достига пет метра, а обиколката й е над 240 метра. Тя не може да издържи тежестта на могилния насип, който заради проливните дъждове тази пролет е натежал още повече. На места водата руши и рони камъните, вследствие на което паметникът потъва. Рушенето на култовия комплекс е от години. През 2010 г., след пропадане на земните маси, тук се откъснаха големи каменни блокове, предава Дарик.

Проблеми има и с резиденцията на тракийските царе на връх Кози грамади. Мястото на дворцовата зала е обрасло с буйна растителност, храсти и дървета. Обектът се съсипва и от натиска на земните маси, натежали от поройните дъждове през пролетта. Засечено е изместване на центъра на парадния вход с около 20 градуса, унищожени са щерните за вода, системите от улеи и част от крепостната стена. В същото време мястото е трудно достъпно и не се охранява. Нямаме приходи от туристи, за да назначим пазач, обясни кметът на Хисаря.

Кандидатстването с проекти за опазване на културното наследство също не е вариант за общинската управа. Проблемът е в собствеността, казва Ганева.