Комикси от 16 държави на изложба в София
Секция: ЛЮБОПИТНО
15 Август 2014 09:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Комикси от 16 държави на изложба в София

/КРОСС/ Първата международна експозиция на комикса "София комикс експо" започва днес в сградата на Съюза на българските художници, съобщиха съорганизаторите от Съюза и "Проектът Дъга", в който влизат част от художниците на известното в миналото българско комикс списание.

След националната изложба на българския комикс, осъществена миналата година, те са подготвили едномесечно събитие, което до 15 септември ще представи в 2 изложбени зали над 1200 произведения, 170 художника и 16 държави, заедно с лекции, ателиета и конкурси.

Сред акцентите в програмата попадат селекция от 5 съвременни графични романа на едни от най-популярните автори в момента, включително една нова българска книга и роман за легендарния американски музикант Джони Кеш, гостуването на Белгийския музей на комикса както и специалното ателие на живеещия в чужбина художник Виктор Кълвачев, който ще представи книга със свои разработки и работилница за работата в екип в комикс изкуството от 15 ч. днес. Друга част от експозицията ще представи най-доброто от конкурса за млад български художник.

Вратите на изложбата ще бъдат отворени от 17 ч. днес до 15 септември, а на 3-ти следващия месец ще бъдат обявени победителите в конкурсната секция и носителя на Национална награда за принос в развитието и популяризирането на комикса в България за 2014 г. От 8 до 13 септември следват ателиетата и лекциите за млади художници от, които тази година са безплатни, съобщават организаторите на страницата си във "Фейсбук". В тях авторите на "Дъга" ще говорят пред младите си колеги за сценария, драматургията и раждането на комикс героите.

Програмата ще бъде допълнена от международната научна конференция "Комикс, кино, анимация", съвместно с Института по изкуствознание към БАН в заседателната зала на "Шипка 6", предава Дневник.