Георги Минчев: Западът осъзнава новите реалности по трудния начин
Секция: Коментари
15 Август 2014 09:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Минчев: Западът осъзнава новите реалности по трудния начин

– Въпреки предупрежденията, отправяни от Москва в продължение на месеци, че ще отвърне на санкциите на Запада, ЕС изглежда изненадан, дори възмутен от ембаргото върху земеделска продукция от страни от ЕС. Припомняйки, че Русия е вторият по големина пазар за земеделски продукти от ЕС (10%, равняващи се на 12 млрд. евро годишно), Ви моля да коментирате изявлението на комисаря по търговията Карел де Гухт, че средствата за изплащане на компенсации на селскостопанските производители, с които разполага ЕК, възлизат на 400 млн. евро. Проста неподготвеност за търговска война ли е това?

Георги Минчев: ЕС очевидно не е готов за ответни санкции от страна на Русия. На фона на значителния търговски оборот между ЕС и Русия и взаимните инвестиции за десетки милиарди през последните години, сме свидетели на учудващо непознаване на руските реалности от страна на общественото мнение в страните от ЕС. Много лесно европейците станаха жертва на стереотипи за Русия, изградени през `90-те години на миналия век и на небивала по мащабите си антируска пропаганда от най-примитивен вид. Тон зададоха Полша и прибалтийските републики, които имат силни исторически емоции. На практика бяха заглушени тревожните гласове на представителите на бизнеса, беше игнориран техният обективен анализ. Наред с това съществува и недоосъзнаване на колосалните промени в глобалната икономика, свързани с нарастването на относителния дял на страните от групата БРИКС. По всичко личи, че на страните от развития Запад се налага да осъзнават новите реалности по трудния начин. Оттук произтича и липсата на готовност за реакция спрямо ответните санкции от страна на Русия, които на този етап остават частични, но имат потенциал за много по-мащабно и по-болезнено развитие.

Обективността изисква да отбележим, че за Русия размяната на удари чрез санкции не е желана перспектива в отношенията й с ЕС. Израз на тази позиция бяха многократните призиви на руското ръководство за спешни преговори с цел разрешаване на конфликтните въпроси. За съжаление, това беше съвсем неправилно разчетено като израз на слабост и само засили нереалистичните очаквания позицията на Русия да бъде променена под натиск и откровен диктат.

Не на последно място, за Русия нещата не се ограничават с търговската война. Разгорялата се гражданска война в Украйна и откровените опитите на крайни милитаристични кръгове на Запад да бъде променен драстично съществуващият стратегически военен баланс в Европа принуждават Русия да гледа на ставащото като директна заплаха за националната й сигурност.

– Споделяте ли прогнозата на тази част от бизнеса, според която косвените щети за българската икономика ще бъдат много по-тежки от пропуснатия износ към Москва, който и без друго не е голям (цитирани бяха данни, според които стойността на продуктите от забранения списък, изнесени от български компании в Русия до средата на 2014 г. е малко повече от 10,5 млн. лв.)?

Георги Минчев: Наистина, обемът на българския износ на стоки от забранителния списък не е голям. Лошото е, че нашите производители са в слаба позиция не само на руския, но преди всичко на вътрешния пазар. Данните показват непрекъснато нарастващ дял на българския пазар на такива стоки от внос. Липсата на субсидии и политиката на големите търговски вериги ограничиха силно дела на стоки родно производство. Въведените санкции предизвикват сериозно свръхпроизводство в рамките на ЕС, което, поради липсата на адекватни алтернативи за износ, вече предизвиква критично намаляване на цените и риск за верижни фалити на европейските производители. В създалата се ситуация българските производители са особено уязвими.

– Според Договора за присъединяване на България към ЕС европомощите за нашите земеделци ще се изравнят с тези за европейските през 2016 година. Не е трудно да се предвиди първият ефект от наложеното от Москва ембарго - свръхпредлагане на дъмпингови цени на вътрешния европейски пазар. Къде ще бъде търсен и намерен пазар за добре субсидираните европейски продукти?

Георги Минчев: Очакваното изравняване на субсидиите за нашите земеделски производители с тези от другите страни от ЕС беше сериозна надежда за увеличаване на родното производство, а оттам - и на износа. Нашата страна има естествени природно-географски предимства, пълноценното използване на които е средство за устойчиво икономическо развитие в бъдеще. Руският пазар е изключително привлекателен и перспективен за нас, защото е традиционен и платежоспособен. Само същественото увеличаване на износа за Русия от всички сектори може да ни позволи да балансираме стокообмена си с тази страна. Ще припомня, че Русия има най-голям дял във формирането на отрицателното външнотърговско салдо на България. Намаляването на износните ни възможности в резултат на санкциите е лоша новина с дългосрочни последствия.

Що се отнася до алтернативните пазари, в близката околност не се забелязват такива. Потенциал за увеличаване на износа има може би в Китай, но номенклатурата на стоките , които произвеждаме, е такава, че шансовете ни не са големи. Що се отнася до другите страни от ЕС, китайският пазар е основна възможност наред със САЩ, но ще се наложи да се субсидира не само производството, но и цялостната логистика. Това е нещо, което не е предвидено в настоящите разчети за бюджет и финансова политика на ЕС.

Аз лично не изключвам много сериозни дебати за бъдещето на селскостопанската политика на съюза, с оглед на затварянето на стратегически пазар като руския.

Дългосрочните тенденции са изцяло негативни. На освободилото се място на руския пазар ще нахлуят стоки местно производство и стоки от внос на производители, които са директни конкуренти на тези от ЕС. Не е невъзможно след няколко години да се окаже, че взаимните санкции между ЕС и Русия са причина за съществена загуба на конкурентоспособност от страна на ЕС. Да не забравяме, че селскостопанската продукция е само част, при това не най-голямата, от износа на ЕС за Русия. От тази гледна точка потенциалът на създалата се ситуация е наистина стряскащ.

 

Георги Минчев, заместник-председател на Българо-руската търговско-промишлена палата