Готвят групи за натиск срещу Русия
Секция: Анализи
15 Август 2014 09:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Готвят групи за натиск срещу Русия

/КРОСС/ Полша е известна с ролята си на пряк про­вод­ник на поли­ти­ката на Вашинг­тон. Осо­бено активна е тя в орга­ни­зи­ра­нето на „групи за натиск" в бившите съвет­ски репуб­лики. Неот­давна от раз­лични чуж­де­странни източ­ници в рус­кия Център за меж­ду­на­родна жур­на­ли­стика и изслед­ва­ния бе полу­чена информация, от която става ясно, че във Варшав­ския уни­вер­си­тет се подгот­вят „агенти за вли­я­ние" в т. нар. Сту­дия за Източна Европа (СИЕ), чиято задача е деста­би­ли­за­ция на стра­ните от ОНД и сва­ляне на неудоб­ните за САЩ правителства.

Въпрос­ната „школа" е зара­бо­тила още в нача­лото на 90- ​те години, като нейни съз­да­тели са акти­ви­стите от пол­ския проф­съюз „Соли­дар­ност" Ян Малицки, Анджей Ана­нич и Тадеуш Майда. Зад тях стоят спец­служ­бите на Полша и САЩ и се финан­сира от ЦРУ. „Сту­ди­ята" офици­ално е обявена за авто­номно под­раз­де­ле­ние на Варшав­ския уни­вер­си­тет, разпо­лагащо с множе­ство „ака­демични и ана­ли­за­тор­ски" под­струк­тури. На върха на СИЕ вече 20 години стои Ян Малицки, харак­те­ри­зи­ран като „изве­стен пол­ски наци­о­на­лист, при­зо­ва­ващ към ради­кална реви­зия на гра­ниците в Източна Европа". В информаци­ята се казва, че СИЕ „под­бира и подготвя граж­дани от държа­вите от ОНД за опе­ра­тивна работа на тери­то­ри­ята на тех­ните страни". Основ­ните направ­ле­ния, по които се обу­ча­ват бъдещите „аген­тите за вли­я­ние", са няколко:

- Една от програмите е за акти­ви­сти на „цветни рево­люции", където се при­в­ли­чат и граж­дани на Азер­байджан, който трябва да стане форпост на Запада в региона.

- Програмата на Нем­ския исто­ри­че­ски инсти­тут обхваща млади учени - главно исто­рици, от Украйна, При­бал­тика и рус­кия анклав Кали­нинград. „Слуша­те­лите" в този курс трябва да разпро­стра­ня­ват „нови научни" тези за „положи­тел­ната" роля на Герма­ния през Вто­рата све­товна война.

- „Демо­кра­ти­че­ският удар" по Бела­рус трябва да нане­сат акти­ви­сти, които вече са се про­явили в раз­лични под­ри­вни акции в стра­ната. Тяхна цел е сва­ля­нето на сегаш­ната власт с всички възможни средства.

- Пред­ви­дена е и обща програма под пат­ро­нажа на самия пре­зи­дент на Полша, обхващаща целия „сани­та­рен кор­дон" от Литва до Украйна. Ней­ните стипен­ди­анти трябва да про­паган­ди­рат иде­ята за въз­раж­дане на Реч Поспо­лита: Литва, Бела­рус и Украйна под кон­трола на Варшава.

- Програмата с най-​широк тери­то­ри­а­лен обхват - от При­бал­тика до Кав­каз и от Бал­ка­ните до Цен­трална Азия, отпуска стипен­ди­ята „Кшиштов Ску­бишев­ски" и се суб­си­дира от външно мини­стер­ство на Полша. Ней­ните „възпи­та­ници" рабо­тят за същото - сабо­ти­ране на „непо­слушни" пра­ви­тел­ства, щурму­вайки сфе­рата на демо­кра­тич­ните инсти­туции, пра­вата на човека и принци­пите на съвремен­ните меж­ду­на­родни отношения.

- Друга широ­ко­об­хватна програма е SENSE (Strategic Economic Needs and Security Exercise - Стра­теги­че­ски ико­номи­че­ски нужди и упраж­не­ния за сигур­ност). „Упраж­не­ни­ята" са раз­ра­бо­тени за обу­че­ние в управ­ле­ни­ето на поли­ти­че­с­ките, ико­номи­че­с­ките и соци­ал­ните процеси в период на пре­об­ра­зу­ва­ния в поли­ти­че­с­ката система. Освен от пол­ското външно мини­стер­ство, тя се финан­сира и от Аме­ри­кан­ския център за мир. През послед­ните години стипен­ди­анти по тази програма са били граж­дани на Мол­дова, Украйна, Гру­зия, Азер­байджан, Бела­рус, Афга­ни­стан и Сърбия.

- Последно, но не по зна­чимост, място заема програмата за подго­товка на „спе­ци­а­ли­сти" по ико­номи­че­ски реформи, които трябва да след­ват крайно либе­рални док­трини и да отчи­тат ико­номи­че­с­ките инте­реси на САЩ. Неин спон­сор е Полско-​американската фон­дация за свобода.

„Всичко това е само върхът на айс­берга, съще­стве­ната част остава дъл­боко кон­спи­ри­рана. Но и видимата част пора­зява с размаха си", казва Якуб Корейба. Самият Ян Малицки дава висока оценка за дей­но­стта на СИЕ в Мол­дова, Гру­зия и Украйна и смята, че „струк­ту­рата може да променя съд­бата на държа­вите и наро­дите в реги­она". Нейна крайна цел е сва­ля­нето на пра­ви­тел­ството в Москва и раз­де­ля­нето на Русия на няколко по-​малки държави.

Автор „Русия днес"

Източник: http://rusiadnes.bg