Проф. Биолчев: „Парите следват ученика“ е дефектна система
Секция: Интервюта
15 Август 2014 10:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Биолчев: „Парите следват ученика“ е дефектна система

/КРОСС/ Недостигът на студенти в българските университети е резултат на много комбинирани фактори и по никакъв начин не може да бъде отдаден единствено на лошата демографска тенденция. Въпросът до голяма степен се корени в местоположението на нашата страна в Европа. То отваря пътя на много младежи и девойки, често на най-интелигентните, да получат образованието си в чужбина.

Дали у нас има твърде много университети, както вдигат глас хората (в момента в България има 51 висши училища)? Бих казал, че конкуренцията никога не е нещо лошо. Но само ако се конкурират качество с качество. Когато се конкурират качество с лесна диплома - резултатът става ясен.

Проблемът с качеството на висшето образование не може да бъде отделен от проблемите на цялото ни общество. Наша грижа е да направим условията такива, че те да са примамливи за собствените ни деца. Но това може да стане единствено със спазване на правила, със стриктни критерии. Само те могат да пресекат в корен създаването на образователни пирамиди, на цехове за производство на дипломи.

Когато в Националната агенция по оценяване и акредитация повдигнем въпроса за повече и по-строги критерии към висшите училища обаче, именно университети от горния тип надават най-много писъци. Защо ли? Защото нямат потенциала да изпълняват изисквания за качество.

Преди време ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев справедливо отбеляза, че е важно не само колко хора идват да учат в която и да било образователна институция, но и какви са те. У нас за съжаление, именно количеството на записаните определя бюджета на висшето училище заради принципа „парите следват студента". Той може би е бил правилен в момента на въвеждането му, но не и сега. Тази система е дефектна, тя води само до наддаване за брой привлечени младежи и кажи-речи нищо повече.

Редно е при определянето на това кой колко пари получава да бъдат вземани предвид и други фактори и важни критерии - например какъв е изследователският потенциал на даденото висше училище, с каква оценка е преминало то през процеса на акредитация. Това са въпроси, които доста време тревожат академичната общност и не работят в полза на качественото образование. Изключително важно е тези казуси да бъдат отразени в новия Закон за висшето образование, който, надявам се, ще бъде приет в най-кратък срок.


Проф. Боян Биолчев, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски" (1999-2007 г.). Председател на Националната агенция по оценяване и акредитация