Украинската армия обстреля Донецк със забранено оръжие (18+)
Секция: СВЯТ
15 Август 2014 11:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Украинската армия обстреля Донецк със забранено оръжие (18+)

/КРОСС/ В нощта срещу петък, украинските военни отново са подложили на обстрел град Донецк, като този път са използвали забранените запалителни бомби с бял фосфор, предаде ИТАР-ТАСС.

Визуално експлозиите от снарядите приличат на фойерверки. Именно такива се взривявали буквално над жилищните блокове тази нощ в Донецк.

Най-опасен за хората е отровният дим от тези снаряди, който запълва пространство в разстояние на няколко хектара и предизвиква най-силно отравяне и смърт.

В Донецк обстрелът с касетни мини с фосфор се е водел в Ленински и Петровски район.

Засега няма данни за пострадали от обстрела. Силният вятър е разсеял отровния дим и жителите на града вече могат спокойно да дишат.

Освен това, правителствените войски направили пореден опит за унищожаване на градската инфраструктура, като обстреляли газотранспортната система.

В началото на август главното управление на Следственния комитет на Русия получи неопровержими доказателства за използване на забранено оръжие срещу мирно население в Украйна.

Съгласно заключението на съдебната експертиза, в образците от почвата, доставени на руските следователи след обстрелите на с. Семьоновка и гр. Славянск в Донецка област, бе регистрирано наличие на изгоряла запалителна смес Н-17, която се съдържа в забранените мини и авиобомби. Фактически, тези боеприпаси са усъвършенстваният и по-смъртоносният вариант на запалителни бомби.

Напомняме, че на 12 юни, украинската армия използва срещу мирно население на Славянск и Семьоновка тези забранени оръжия.

Аналогични оръжия са използвали войските на САЩ във Виетнам и Ирак. През 2006 година тези оръжия са използвани от израелската армия във втората ливанска война.

Напомняме, че запалителните бомби с бял фосфор се използват в качество на смъртоносно оръжие, а не само като осветителни снаряди. Белият фосфор е отровно вещество, което при попадането върху тялото буквално разяжда кожата и тъканите до костта. Използването на подобни "осветителни" бомби срещу мирни жители е забранено от Конвенцията на ООН за особени видове конвенционално оръжие, приета през 1980 г.