Луганск в очакване на хуманитарна помощ
Секция: СВЯТ
15 Август 2014 12:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Луганск в очакване на хуманитарна помощ

/КРОСС/ Колона от 280 КАМАЗа с хуманитарни помощи за мирното население на Източна Украйна от Русия е спряла на няколко километра от границата с Луганска област в района на КПП «Изварино», предаде ИТАР-ТАСС.

Всички са в очакване на команда за тръгване, но по пътя е възникнало неочаквано препятствие - между Луганск и Краснодон, украински танкове са затворили пътя, който свързва Луганск с Русия чрез Изварино. В този район в момента вървят сражения между опълченците и украинските силови структури.

Вчера вечерта руското външно министерство призова двете враждуващи страни да прекратят огъня, за да може хуманитарния конвой да мине безпроблемно.

Същевременно, в Луганска област хуманитарната катастрофа придобива все по-големи размери. Опълченците са обезпокоени от факта, че трябва да хранят множество пленени украински бойци, докато сред мирното население буквално гладуват старци, деца и инвалиди. Бойците на опълчението няколко пъти са предлагали на Киев, да се направи обмен на пленници - всички срещу всички, но отговор от киевските власти няма.

Освен това, опълченците съобщават, че в известния вече на цял свят «изварински котел», откъдето наскоро през Русия са бягали украински военни, се образува опасна епидемична обстановка. В момента в този район има хиляди погребани украински войници. Тъй като погребването им по разбираеми причини е ставало набързо и не дълбоко, в района стои ужасен смрад. Към всичко това, жегата през последните дни надвишава +37 градуса.
«Разбира се, че загиналите трябва да бъдат погребани както е редно, но в условията на война това е абсолютно невъзможно - няма кой», споделят опълченците. Те заявиха, че нямат нищо против Киев да изпрати доброволци с лопати и транспорт, които да се погрижат за телата на загиналите украински бойци, а при желание, останките им да бъдат изпратени на роднините.