Разходите за научноизследователска дейност в България - почти три пъти по-ниски от средните за ЕС
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Август 2014 12:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разходите за научноизследователска дейност в България - почти три пъти по-ниски от средните за ЕС

/КРОСС/ Бюджетните разходи за научноизследователска и развойна дейност (НИРД) през 2013 г. възлизат на 200,4 млн. лв., като в сравнение с 2012 г. се увеличават с 1,3%, сочат данните на Националния статистически институт. 

Делът на бюджетните разходи за НИРД от брутния вътрешен продукт също нараства - от 0,25% през 2012 г. на 0,26% през 2013 г., но все още е значително под средната стойност на този показател за ЕС-27 (0,70% през 2012 г.).

Структурата на бюджетните разходи за НИРД по социално-икономически цели през 2013 г. се променя незначително спрямо предходната 2012 година. Най-голям е делът (49,6%) на държавната подкрепа за научните изследвания, насочени към „Общо развитие на знанието", като се включват основно научните изследвания, осъществявани от Българската академия на науките и университетите. Тази социално-икономическа цел е основна и за Европейския съюз през 2012 г., с дял от 51,6%.

През 2013 г., както и през предходната година, най-малък е делът на бюджетните средства за научни изследвания в областта на „Производство, съхранение, разпределение и използване на енергията" (0.2%, или 0,4 млн. лева).

Националното публично финансиране на научноизследователската и развойна дейност, координирана в ЕС на транснационално равнище, през 2013 г. възлиза на 5,3 млн. лв., или 2,7% от общите бюджетни разходи за НИРД. Този показател включва националния финансов принос за субекти от публичния сектор в ЕС, осъществяващи НИРД на транснационално равнище; националния финансов принос за общоевропейски публични програми за НИРД на транснационално равнище и за двустранни или многостранни публични програми за НИРД, установени между правителствата на държавите от ЕС.

Статистическото изследване на бюджетните разходи за научноизследователска и развойна дейност осигурява международно съпоставима информация за характеризиране на държавната подкрепа за развитие на НИРД, както и на приоритетните изследователски области, към които се насочват бюджетните средства за наука.

Показателят „Бюджетни разходи за научноизследователска и развойна дейност (НИРД)" измерва държавната подкрепа за развитие на НИРД, осъществявана както на територията на страната, така и извън нея. Това означава, че ежегодният членски внос в бюджета на международни научни организации, както и плащанията от бюджета, свързани с участието на Република България в двустранни и многостранни научноизследователски програми, също се третират като бюджетни разходи за НИРД.

Показателят „Бюджетни разходи за НИРД" включва текущите разходи и разходите за придобиване на дълготрайни материални активи, предназначени за НИРД.

В зависимост от крайната цел на научноизследователските проекти държавните бюджетни разходи за НИРД са разпределени по социално-икономически цели на базата на Номенклатурата за анализ и сравнение на научните програми и бюджети (NABS 2007).