Болници алармират за ново драстично орязване на парите
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Август 2014 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Болници алармират за ново драстично орязване на парите

/КРОСС/ Драстично намаляват предоставяните от НЗОК средства за оказване на болнична медицинска помощ, което лишава пациента от възможността и правото му да се лекува тогава, когато се разболее. За това отново алармират от Асоциацията на университетските болници (АУБ).

"Незаконосъобразно и нецелесъобразно е подобно поведение от страна на институцията, която по закон е създадена за да администрира средствата и дейностите свързани с лечението на здравноосигурените граждани. Тази институция - НЗОК, не само, че не администрира правилно вменените и със закон задължения, но тя отказва да предостави на лечебните заведения възможността да изпълняват договорите си и да се грижат за здравето и живота на пациентите", подчертават от асоциацията.

"В средата на месец август директорите на РЗОК ни поканиха да подпишем поредните допълнителни споразумения, с които ни се казва, че ние трябва да не лекуваме пациентите, а още повече - не трябва и да ги приемаме. Това не е буквалният текст на допълнителните споразумения, уважаеми дами и господа, а изводът от драстично намалените суми, фигуриращи в Приложение № 2 към предоставените ни допълнителни споразумения. На нас не ни е ясно защо и как НЗОК се организира и винаги ни връчва допълнителни споразумения, след като първата половина от месеца е изтекла", оплакват се от АУБ.

Всички университетски болници в страната са получили "лимити", които са средно с 20% по-ниски (по всички договори с НЗОК) от предходния месец и средно с 40% по-ниски от началото на календарната година. Това поведение е странно с оглед факта, че Надзорният съвет на НЗОК взема решения, с които разрешава "по целесъобразност" в средата на годината да се сключи договор с ново лечебно заведение за болнична медицинска помощ (Решение на НС на НЗОК от 23 юни 2014 год.) с аргумента, че "това няма допълнително да натовари бюджета на НЗОК", алармират още от АУБ.

"За да добием ясна представа, относно това кой е взел решението за поредното намаляване на средствата за болнична медицинска помощ, управителят на НЗОК следва да ни даде няколко отговора", пишат в писмо до медиите от асоциацията.

С оглед факта, че служебното правителство започна своята работа на 5 август 2014 г., а поредното Решение на НЗОК, с което се ограничават правата на здравноосигурените лица в Република България, е прието на 6 август 2014 г., поставяме следните въпроси към управителя на НЗОК:

1. Заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 6 август 2014 г. редовно или извънредно е било?

2. След като трима от членовете на Надзорния съвет на НЗОК нямат правомощие да бъдат такива, с оглед факта, че вече не са със статут на представители на държавата, то колко и кои членове от останалия му състав са присъствали на заседанието?

3. Решението на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 6 август 2014 г. следва да е взето с не по-малко от 5 гласа "за". В този смисъл ние желаем да узнаем кои членове на Надзорния съвет на НЗОК са подкрепили това решение и с какви аргументи?

"Не проумяваме с какви аргументи представителите на представителните организации за защита правата на пациентите, на работниците и служителите, и на работодателите биха гласували подобни решения ?! Отново напомняме и настояваме за отговори, защото поведението на НЗОК във връзка с лимитирането на болничната помощ е в нарушение на редица законови и подзаконови разпоредби", подчертават още от Асоциацията на университетските болници.