ГИТ започва проверка на птицефермата, в която загина жена
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Август 2014 14:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ГИТ започва проверка на птицефермата, в която загина жена

/КРОСС/ След трудова злополука, завършила със смърт, Главна инспекция по труда проверява птицеферма в с. Вирове, общ. Монтана, за масово полагане на труд от работници без подписан писмен трудов договор, съобщават от ГИТ.

На 14 август 2014 г. жена на 43 г. е поразена от токов удар, докато почиства с водоструйка птицеферма „Гала Вирове" с. Вирове , община Монтана. Обектът е собственост на "Гала Чикън Фарм" ЕООД. Сигналът за инцидента е подаден в Инспекцията по труда около 13.45 ч. от дежурен полицай.

Инспектори по труда от ДИТ Монтана пристигат на мястото на злополуката заедно с екип на полицията. При проверката е установено, че с пострадалата жена, както и със съпруга й, който също е работил на обекта, няма сключени писмени трудови договори. На място са присъствали още лица, за които се предполага, че преди инцидента също са работили в птицефермата без договори.

Предстои чрез събиране на свидетелски показания и други доказателства да се установи има ли други лица, полагали нерегламентиран труд на обекта, и колко. При полагане на труд без писмен трудов договор работещите нямат никакви трудови и социални права, поради което нарушението се приема за едно от най-тежките и при установяването му задължително се налага финансова санкция. Тя е между от 1500 лв. до 15 000 лв. за всеки отделен случаите.

Водоструйката, довела до инцидента, е иззета от органите на полицията, след като от неин експерт е установено, че защитният проводник в щепсела на машината не е бил присъединен към защитната клема. Това дава основание да се предполага, че поради повреда на изолацията и липса на защита срещу индиректен допир (прекъснат защитен проводник) на водоструйката, корпусът е попаднал под напрежение, което е предизвикало токовия удар.

Фирмата "Гала Чикън Фарм" ЕООД проверявана през ноември 2013 г. При проверката тогава е установено, че в оценката на риска, разработена за предприятието, не е включен рискът за работещите от експозиция с биологични агенти и работодателят не е планирал подходящи мерки за елиминиране или ограничаване на риска от заразяване със салмонела ентеритидис. Работодателят не е осигурил и периодично медицинско наблюдение на работещите. За констатираните нарушения са приложени принудителни административни мерки.