Първанов: Целта на АБВ е да бъде незаобиколим фактор в бъдещия парламент
Секция: ПОЛИТИКА
15 Август 2014 14:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първанов: Целта на АБВ е да бъде незаобиколим фактор в бъдещия парламент

/КРОСС/ "Пъстра, богата, разнообразна по възрастов състав, преди всичко младежка." Така Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ и лидер на АБВ определи листата на партията.

На пресконференция той заяви, че целта на АБВ е да бъде незаобиколим фактор в бъдещия парламент и в управлението на страната от октомври нататък.

„Това е листа, в която има и доказани управленци, политици, доказали своята почтеност и професионализъм, но и хора, които сега се докосват до политиката", добави Първанов.

Георги Първанов представи водачите на листите в многомандатните избирателни райони за предстоящите избори на АБВ.

Николина Чакърдъкова ще води листата в Благоевградски регион. „За мен тя е символ на съвременния български патриотизъм", посочи той. Водачът на листата на партията в Ловеч Кирил е бивш министър, вицепремиер. Пламен Тонов ще е водач на листата на АБВ в Разград.

По две листи ще водят Ивайло Калфин - София, Варна, проф. Борислав Борисов - София, Пловдив, ген. Михо Михов - Бургас и Ямбол.

„АБВ има дълга скамейка, имаме силен отбор и сме готови за една много сериозна битка в добрия политическия смисъл на думата. Ние няма да си позволим компроматни игри, каквито се случиха на гърба на мнозина от нас на евроизборите, а на някои в по-ранни избори", посочи Първанов.

На предстоящите парламентарни избори АБВ се яви в коалиция с партия "Либерали", Обединения блок на труда и федерация "Активно гражданско общество". Георги Първанов е категоричен, че АБВ няма да си позволи да участва в компроматни войни. „Ние сме за политическа култура", каза той и добави, че страната се нуждае от ясно, прозрачно и силно управление.

На журналистически въпрос - как АБВ ще убеди избирателите си, Първанов посочи няколко основни пункта: „АБВ е единствената формация, която е обявила проекта на своята предизборна платформа. Никой досега не е заявил досега политика по отношение на доходите, в това число въвеждане на минимално заплащане на труда по 4 лв. на час. Всичко това при нас е комплекс от идеи, предложенията са оформени от една система".

Той припомни, че основните положения в предизборната платформа на АБВ са представени за обществено допитване под формата на анкета с 11 точки. Над 47 000 българи са се включили до момента в анкетета на партията, отговорите в която ще допълнят програмата на АБВ.

Що се отнася до състава на бъдещия парламент Георги Първанов коментира, че е много важно е да не се допусне еднолично управление на страната, заявка за каквото дава ГЕРБ.

„Реализирана тази цел на Бойко Борисов, на ГЕРБ, означава еднолично управление и тези, които сега мърморят по отношение на президентската република, ще видят в действие отново същата премиерска република, на която бяхме свидетели три години и половина при управлението на ГЕРБ", коментира Георги Първанов.