Фондацията на правосъдния министър се отчитала редовно и навреме в МП
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Август 2014 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фондацията на правосъдния министър се отчитала редовно и навреме в МП

София /КРОСС/ Фондация "Български институт за правни инициативи" (БИПИ), чийто програмен директор бе служебният министър на правосъдието Христо Иванов, се е отчитала редовно и навреме в Министерството на правосъдието. Това става ясно от публикуваните на сайта на БИПИ документи.
От тях е видно, че неправителствената организация е подавала годишните отчети за дейността си и финансовите отчети всяка година в срок в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за обществено полезна дейност при Министерство на правосъдието (МП), Националния статистически институт и Националната агенция за приходите. (Всички документи могат да бъдат видяни в края на сканираните годишни отчети на сайта на БИПИ). Публикуваните документи всъщност разкриват, че проблемът не е в БИПИ, в Министерството на правосъдието, твърдят запознати.
Съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел, неправителствените организации нямат задължение да публикуват на своите страници докладите за дейността и финансовите си отчети. Тяхно задължение е да ги представят на хартиен или електронен носител и те да са публични, като бъдат публикувани на страницата на Централния регистър към правосъдното министерство.
Само ден след встъпването на Христо Иванов като служебен министър, в някои медии се появиха публикации, че от 2011 г. БИПИ не внася годишните си отчети в МП, което още тогава бе опровергано от директора на фондацията Биляна Гяурова-Вегертседер.
Сега от БИПИ са качили и на своята страница всички финансови отчети, а към документацията за всяка година е приложена и обратната разписка, от която се вижда, че документите са пращани редовно и навреме към Централния регистър. Видно от разписките е, че докладите и отчетите за всяка предходна година са изпращани през месец май на следващата, каквото е и изискването на закона. Само един пример - отчетите за 2011 г. са изпратени на 17 май 2012 г. и получени в МП на 21 май с.г. Неясно защо и към днешна дата тези документи не са публикувани в регистъра.
"Още веднъж искаме да подчертаем необходимостта от промяна във формата, администрирането и обслужването на Централния регистър. Изискванията на закона за публичност и прозрачност на работата на юридическите лица с нестопанска цел за обществено полезна дейност се обезсмислят, когато спазването им е едностранно", се казва в позиция на БИПИ, пише "Правен свят".