The World Tribune: България е продавала оръжие на „Ислямска държава”
Секция: СВЯТ
17 Август 2014 10:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
The World Tribune: България е продавала оръжие на „Ислямска държава”

/КРОСС/ Радикалната група „Ислямска държава" е получавала оръжия от страни от бившия Източен блок, пише американският вестник The World Tribune, позовавайки се на дипломатически източници.
Според тях ислямистката мрежа е купувала противотанкови оръжия, ракети, миномети, защитни облекло и техника за свръзка от европейски държави.

Оръжия и оборудване са били изпращани от бивши съветски страни като България, Хърватия, Румъния и Унгария.
„Ислямска държава" е използвала и американски оръжия, заловени в Ирак, но повечето оръжейни доставки е получила от бившия Източен блок в резултат на поръчка, направена преди около година", разказва дипломат.

Потокът на оръжия е бил улесняван от страни от НАТО, в частност от Турция. Разузнавателните служби на държави от Алианса са подпомагали изпращането на пари и оръжия към и от Европа под маскировката на хуманитарни доставки за Сирия.

Източник на изданието твърди, че „Ислямска държава" е започнала да поръчва оръжия и военно оборудване в първите месеци на 2013 година. Хърватия е доставяла БТР и ракетни установки, Румъния е продавала основно бойни танкове, а Украйна - бойни машини на пехотата. Според същия източник България е предоставяла боеприпаси на групата.

Източниците твърдят, че Турция и страни от бивша Югославия са играли основна роля във въоръжаването на джихадистите. Групата е получавала и помощ чрез вербуване в Босна и Херцеговина, България и Косово за войните си в Ирак и Сирия.