Москва към Вашингтон: необходимо е да се осигурят безопасни коридори за хуманитарните помощи за Новорусия
Секция: Русия
18 Август 2014 09:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Москва към Вашингтон: необходимо е да се осигурят безопасни коридори за хуманитарните помощи за Новорусия

/КРОСС/ Министърът на отбраната на Русия генерал Сергей Шойгу обсъди ситуацията в Украйна в телефонен разговор с министъра на отбраната на САЩ Чък Хейгъл, предаде РИА Новости.

В разговора с Хейгъл, Шойгу подчерта, че има спешна нужда от незабавно прекратява на огъня и подсигуряване на безопасни коридори за хуманитарните помощи, както и евакуацията на мирното население от зоната на военни действия.

Главата на руското военно ведомство изрази тревога относно усилването на военната активност на САЩ и НАТО в близост до руските граници.

Министърът на отбраната на Русия предостави подробен анализ на действията на украинските войски в зоната на конфликта и обяви за недопустимо използването от правителствените войски на бойна авиация, в това число тежка и реактивна, а също артилерия и ракетно оръжие срещу мирното население и гражданската инфраструктура на региона.

Създалата се ситуация в зоната на конфликта бе характеризирана от Шойгу, като «хуманитарна катастрофа».

Също така, той насочи вниманието на Хейгъл върху предприетите усилия по доставянето на хуманитарната помощ в източните райони на Украйна и на проблемите с преминаването на хуманитарния конвой.

В резултат на проведения разговор, двете страни се договориха да продължат контактите, съобщиха от Министерството на отбраната на РФ.