Христо Мутафчиев: Министерският пост не е самоцел за мен
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Август 2014 10:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Христо Мутафчиев: Министерският пост не е самоцел за мен

/КРОСС/ "Само аз знам защо съм отказал да бъда министър на културата в служебния кабинет и само аз знам дали искам да бъда в следващото правителство, което и да е то, реален министър на културата. Не съм човек, за когото министерският пост е някаква самоцел. Аз се занимавам с политика и сега в съсловието, в което работя и живея", това каза в ефира на ТВ7 актьорът и председател на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев по повод слуховете, че би заел пост, ако ГЕРБ дойде на власт.

"Бюджетът за култура е съставен много лошо от кабинета на Пламен Орешарски. Той е постъпил в Министерския съвет, без да се съгласува с хора, които са наясно с нуждите на театъра", каза Мутафчиев. Бюджет в размер от 7 млн. лв. не достига, за да заработи нормално системата, категоричен беше той.

"Ние, които работим в театрите, може да не получаваме заплати, но публиката няма да влезе в залите от новия сезон. Искам да заложим поне 30% увеличение на заплатите на всички, които работят в театъра. Има възможност, ако има желание. Министерството на културата има нужда от още 12 млн. лв., за да се съживи театралното изкуство у нас и да се подобрят условията на театралите", смята още той.