Над 1000 души от наводнените райони във Врачанско са получили обезщетения
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Август 2014 12:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 1000 души от наводнените райони във Врачанско са получили обезщетения

/КРОСС/ "1131 души, населяващи наводнените райони във Врачанска област, към момента са получили еднократна финансова помощ, в размер на 325 лв." Това съобщи служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков по време на първата си официална пресконференция.

Според служебния ресорен министър 1383 са молбите за еднократна финансово обезщетение, постъпили от живеещите в наводнените райони в страната. 1131 от тях са удовлетворени, а останалите 252 щели да бъдат разгледани в най-кратък срок, за да може нуждаещите се да получат по 325 лева, с които да покрият най-неотложните си нужди.

На терен трудовото министерство е изпратило и 745 души, които да подпомогнат за отстраняването на щетите от водната стихия.

На първата си официална пресконференция Йордан Христосков представи приоритетите на повереното му ведомство, като уточни, че сред тях са смекчаване на проблема с безработицата чрез ангажиране на безработни младежи и хора с увреждания, както и плавно извеждане на децата от институциите.

В екипа на служебният министър се включват заместник-министър Петя Евтимова, която ще отговаря за ОП „Развитие на човешките ресурси"; заместник-министър Румяна Георгиева, която ще отговаря за труда и ще координира дейността на съответните агенции и Спаска Петрова, която ще е заместник-министър с ресор „Социално подпомагане".

"Към момента са договорени минималните осигурителни прагове за 2015 година за 35 икономически дейности с обхват от един милион работещи", съобщи още Христосков.

Средно с 4,1% нарастват минималните осигурителни прагове за икономическите дейности. За някои дейности нарастването е по-значително.

Той призна, че привърженик на автоматичното увеличаване на минималната работна заплата и обеща да ход на разговорите със социалните партньори за необходимите промени в нормативната уредба това да се случи.

Снимка: Булфото, всички права запазени