Екоминистерството можело да спаси Алонсо
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Август 2014 17:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Екоминистерството можело да спаси Алонсо

София /КРОСС/ Човешка грешка е причината за бягството на ягуара Алонсо от зоопарка в Ловеч в началото на август. По-късно животното беше застреляно. Това показва проверка на екоминистреството.
Пред Дарик Радостина Захариева от Националния съвет по биоразнообразие към ресорното ведомство потвърди, че е било възможно животното да бъде упоено, без да бъде убивано, но основният проблем е, че нито управителят на зоологическата градина, нито кметът са информирали Министерството на околната среда и водите за инцидента.
Експертът поясни, че разполагат с обучени кадри, които са могли да уловят ягуара, без да го убиват. Захариева допълни, че към момента в страната има 20 действащи зоопарка и сега са в процедура на прелицензиране.
На 3 август четиригодишният ягуар Алонсо избяга от клетката си в Ловешкия зоопарк и след близо шестчасови опити да бъде върнат в нея, той беше застрелян от местните ловци. След като инцидентът предизвика силен обществен отзвук, екоминистерството разпореди да бъде извършена проверка.
По думите на Радостина Захариева от Националния съвет по биоразнообразие - става дума за човешка грешка, а не неизправност в зоологическата градина.
„Клетката на ягуара е снабдена с две врати, с гилотина. Вратите са били в изправност. Основният проблем е, че става дума за човешка грешка. Гледачът е оставил външната врата на клетката отворена. По Закона за биологичното разнообразие не са предвидени санкции за човешка грешка", уточни тя.
Захариева допълни, че основната грешка е, че министерството не е било информирано за инцидента.
„Основният проблем е, че не са поискали помощ от министерството и колегите от регионалната инспекции. Направихме предписание да се изготвят нови правила за реакция при такава ситуация, в която да могат да се информират министерството и регионалните служби. Да се оборудва и зоопаркът с пушка за упояване с далечен обхват на действие", каза още Захариева.
Експертът поясни, че в страната има 20 действащи зоопарка, като на по-голямата част от тях им предстоят проверки за нов лиценз.
„Затворени са зоопарковете „Зоокът" - Пловдив и Зоопарк - Кюстендил. За останалите зоологически градини - пет от тях са лицензирани и са в добро състояние. Останалите са подали заявление за нови лицензи, поради изтичане на предишните", допълни тя.
След трагичната развръзка стана ясно, че ягуарът Алонсо ще бъде препариран и показван като експонат в природонаучния музей в с. Черни Осъм.