Набелязаха мерки за компенсации на овцевъдите заради болестта "син език"
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Август 2014 18:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Набелязаха мерки за компенсации на овцевъдите заради болестта "син език"

Пловдив /КРОСС/ Мерки за компенсации на овцевъдите, които търпят най-сериозни загуби от болестта "син език", набелязаха на спешна среща в Пловдив представители на животновъдния бранш.
Пред БНР Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите, заяви, че с декларация ще сезират главния прокурор Сотир Цацаров за допуснато престъпно деяние от предишния Министерски съвет.
Губим страшно много животни, браншът е притеснен. Не се взеха мерки, когато беше установено първичното огнище в Ивайловград, за може тази болест да не завладее всичките стопанства в страната. Нека главният прокурор и прокуратурата да се сезират, ако наистина има някакви органи в държавата, защото така не може да продължава, посочи той.
Във втора декларация животновъдите настояват и за незабавно изплащане на компенсации на животновъдите. Те настояват това да става по пазарните цени на глава животно, които на този етап се движат от 250 до 300 лв.
Над 1 000 са умрелите овце от болестта "син език" в страната. 18 области са засегнати от заболяването, като най-масово е разпространението му в Хасковско, Сливенско и Смолянско.
За ден във ферма в Карлово са починали 8 животни, заболели има и на други места в пловдивска област. Според животновъдите заделената за компенсации сума от 450 000 лева е недостатъчна, а като се има предвид, че заради обема на бюрокрацията тя ще се изплаща след време, това ще доведе да масови фалити на фермерите.