Във Враца излизат на протест за възстановяване на военно поделение
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Август 2014 08:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Във Враца излизат на протест за възстановяване на военно поделение

/КРОСС/ Във Враца днес ще се проведе протест срещу намерението на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов да замрази проекта за възстановяване на военното поделение в града. Една от задачите на бившото поделение беше да подпомага населението при бедствия и тежки промишлени аварии.

Шаламанов посочи преди дни, че след актуализацията на бюджета няма средства за възстановяване на врачанското поделение. Противоположна е позицията на офицера от запаса подполковник Радослав Гетов от инициативния комитет за подкрепа на формированието, който твърди, че бюджетът на Министерството на отбраната за тази година има предвидени 2 милиона лева целеви средства.

Поделението трябваше да бъде открито на 1 декември тази година, като още в началото на октомври трябваше да бъдат командировани във Враца 35 военнослужещи, които да подготвят възстановяването му. 185 души от други формирования в страната вече са заявили желание да служат във Враца, предава БНР.

В хода на армейските реформи поделението беше закрито при министър Аню Ангелов, а наследникът му Ангел Найденов одобри възстановяването му. Идеята беше да бъде механизиран батальон с 250 военнослужещи. Освен за цели, свързани с националната отбрана, беше предвидено да бъде учебен център за задгранични мисии и да помага на населението при бедствия и аварии.