България е на девето място в развитието на гражданския сектор
Секция: ИКОНОМИКА
19 Август 2014 11:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България е на девето място в развитието на гражданския сектор

/КРОСС/ България е на девето място в развитието на гражданския сектор от 29 страни от Централна и Източна Европа и бившия Съветски съюз, съобщи за "Хоризонт" програмният директор на Българския център за нестопанско право Любен Панов.

В тези 29 държави се измерва Индекс за устойчивост на неправителствените организации.

"Като цяло България е на девета позиция, което е добре. От друга страна сме предпоследни от всички други страни-членки на ЕС. Има определени показатели, по които нашите оценки са много лоши, и два такива показателя са финансова устойчивост и организационен капацитет.
Все още не е създаден Съветът за развитие на гражданското общество към министър-председателя, няма прозрачност и при финансирането на неправителствения сектор", допълни Панов.

"Една от мерките беше приемане на закон за доброволчеството - отново неизпълнена. Друга мярка беше създаване на единна база данни за финансирането, което отделни министерства и институции предоставят на граждански организации, за да се види кои са организациите де факто, които получават средства от държавата и за какво, но и това не беше изпълнен", каза още той.