Ах, морето! Прашно, шумно и "вървежно"
Секция: Интервюта
19 Август 2014 12:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ах, морето! Прашно, шумно и "вървежно"

/КРОСС/ Това лято пак едно място събра цяла София - като се започне с ръсещата колорит и синтаксис бивша министърка на спорта, мине се през безделници с „Мини Купър"-и и сламени шапки и се стигне до еко лайфстайл последователи и културтрегери от новото поколение.

Да не пропуснем и онези български представители на хомобулгарикус с къси подстрижки, още по-къси вратове и дългокраки жени, които винаги надушват "къде е вървежно" и консумират с пълни шепи и чаши.

Това място е българското Черноморие - от "Градина" до Лозенец. Плътно наредени един до друг, успоредно, диагонално, понякога дори и вертикално, тези представители на различни социални и културни групи съжителстват заедно през август и не само не го правят случайно, а дори им харесва.

О-О-Оазис

В Лозенец има от всичко по много - богатите са в "Оазис" - луксозен хотелски комплекс, събирал на едно място българските знаменитости (и wanna-be знаменитости), хора с бизнеси от широкия спектър на легалното до нелегалното и политици в оставка.

С повече късмет там можеш да видиш дори и Брендо (друг е въпросът дали искаш и трябва).

В "Оазис" плажната ивица е широка, шезлонгите са строени гъсто, плътно и равно, а баровете се ширят до където ти виждат очите.

Музиката е винаги една идея по-силна отколкото е нормално, а Тони Димитрова още не е излязла от мода. Не само това - там тя живее нов творчески живот.

Тъкмо си се отървал от петъчната програма на „Дарик", амбициозно поставила си цел да припомни всички бг шлагери с думите "Черно море", "гларус" и "пясък", и няколко часа по-късно по вълнистата магистрала на Бойко се набиваш директно на "Ах, морето".

Пълна "тунинг-програма"

"Не моа се сдържа!", пише една приятелка във Фейсбук. - "На плажа на "Оазис" до мен има една двойка. Той е на 56 (чух го да го казва). Типичният чичко-паричко, който говори по телефона, докато се отдалечава от жената, която лежи до него на съседния шезлонг. А тя е на около 50, тунингована като за световно - цици-мици, джуки-муки, плочки-млочки... По тялото й има дупки от липосукции.

Пуши, чете Дейвид Балдачи и междувременно прави упражнения на шезлонга. Нещо му се сърди, че я бил унижил пред не'ам кой си. Той й се извинява като я попипва внимателно по полукълбетата... Голяма жалост е!"

"Вървежните" барове

В подобни "вървежни" барове е събран "елитът" на София - с татуировки, силикон в устните и мускули. Там са и "батката", и "мацката" и "кифлата", както и дузина депутати.

И няколко ваши заблудени приятели от типа "женени с деца".

Свиквайте - там гледат лошо, ако не сте с токчета на плажа или тен, избиващ на оранжево.

В Луксозенец (не мога да се сдържа да не го наричам така)са и вечно киселите и отегчени хипстъри (които пият Somersby, ядат Haribo и четат Хорхе Букай и британският Vogue, щото ги прави по-смислени хора).

Една моя приятелка, която от години прекарва летата си в Лозенец тази година прозря:

"Хората са толкова смешни тук. Изведнъж някакво си селско заведение на плажа се превърнало в много вървежно. Една вечер отидох във въпросното заведение след плажа, а всички там наточени - токчета, пукли, вафли, с вратове и без. Изгледаха ме така, все едно съм отишла по чувал.

Някой от тях попита "К'ва е тая и защо се е облякла така!?" , а друг му отговорил: "Недей, недей, това е неква тежка местна!" Тъжно.

Ако не на "Оазис" - в селото

Който няма пари за места като "Оазис", си търси мястото в селото. То е накичено като стрелбище - мига, пее, свети и блести: палачинки, топки, сергии, български, руски, английски табели, младеж с файтон - каквото ти душа иска!

От входа на селото се задава бяло "мини" - кабрио. Зад волана надничат чифт тъмни очила "Рейбан" с цветни огледални стъкла и бяла шапка с периферия - задължителните атрибути на това лято. Шофьорът със сигурност е близо до петдесетака, но е верен на принципа "не е важно на колко си, а на колко се чувстваш". А той се чувства на 30.

Бавно се промъква през паркиралите от двете страни на пътя коли, стига да края на главната улица, там обръща и се връща в обратна посока.

Същата вечер го виждаме още 2 пъти - до един ресторант близо да Царево: отново прави същия трик - стига до паркинга и обръща бавно. Втория път вече е по тъмно: "мини"-то продължава да прави тегели по главната улица (да се кара по селската главна, която се пръска по шевовете от автомобили, не е най-приятното нещо, но щом го влече... Възрастен човек е все пак...) Толкова за „Оазис".

Отиваме в противоположна посока - "Баш бар"-а в „Градина".

Там е за умните, красивите и младите. Влизаме в Черноморец и поемаме по нещо, което е било път, когато банани имаше само по Коледа. Сега е преназначено за оффроуд тренировка с дишане на много прах.

Разминаваме се с 10-на "мини"-та (по възможност кабрио), а вътре са по 5-6 човека на средна възраст 20-на години. Не опитвайте да ми противоречите, че "мини"-то е "мини", защото е малко и не събира 6 човека. На морето всичко е възможно!

Преди да се стигне до прословутия бар, който за младите софиянци е нещо като кръщене за живота (ако не си минал оттам, все едно не си взел зрелостния изпит), стигаме до някаква палаткова окупация, която за момент се чудиш дали не е флаш моб кампания на "Декатлон" или зелена комуна.

Въпреки че какво зелено може да има в паркиралите около палатките десетки коли и провесените по дърветата найлоновите торби - вариация на гардероб, бюфет или кошче за боклук - според съдържанието? Минаването ни с колата от там е съпроводено с неприлично количество прахоляк, но друг начин няма.

Палатките са токова близо една до друга, сякаш са в общ заговор, че

"всичко, което не е презастроено, ще бъде пренаселено".

За да си там, трябва много да обичаш природата, но още повече хората. Определено не е почивка за мизантропи. Стигаме до "Баш бар", където е пълно с младежи и с хора, които имат проблем да признаят възрастта си, но не чак толкова голям като колегата с бялото "мини"

Изводът се натрапва сам

А той е, че Южното Черноморие е пренаселено, натъпкано и завира в собствен сос. Да отидеш там, е като да отидеш "на Мол", за да кажеш, че си бил там, а не, за да свършиш нещо като пазар, кино, плащане на сметки...

От Бургас чак до Синеморец се бориш за въздух, място, тишина и се радваш, че колата ти не е черно "Ауди", защото иначе не можеш да си я познаеш.

Изходът невъзможен

Най-големият кошмар идва обаче, решиш ли да си тръгнеш. Защото пътят между Южното и Северното Черноморие е тесен и претъпкан. Стане ли тъмно всички хукват към Лозенец и Созопол, като карат задължително на дълги.

Стане ли обяд, те отиват към "Градина", а пък на пътя някъде там, между всички тези бивши селца (сега много гъзарски места), някой е поставил и светофар и ти изминаваш 5 км за около 30 минути.

Но пък всичко е толкова вървежно...

И да, всички тези хора и догодина пак ще са там. Ако искате да видите софийския елит, лаченото съсловие на Бургас и някоя и друга родна знаменитост, това определено е вашето място. Успех!

Автор: Зорница Аспарухова за WebCafe.bg