Опълченците успешно отбиват атаките на украинските части
Секция: СВЯТ
19 Август 2014 13:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Опълченците успешно отбиват атаките на украинските части

/КРОСС/ Миналата нощ Макеевка и няколко района на Донецк отново бяха подложени на мощен артилерийски обстрел от страна на украинската армия, предаде RT.

В резултат на обстрела, няколко жилищни сгради са напълно разрушени. В Макеевка под обстрел бе подложена жп гарата на града. Голяма част от местното население са прекарали нощта в мазетата и бомбоубежищата.

Едно училище е напълно разрушено от пожара, възпламенило се от взривените снаряди.

Елизавета Глинка, популярна като Доктор Лиза планира да замине за Донецк, за да участва в евакуацията на 5 деца с тежка хронична чернодробна недостатъчност. Тези малки пациенти се нуждаят от ежедневна трикратна процедура за прочистване на кръвта с апарат за хемодиализа.

Украинската армия така и не успя да вземе под контрол град Иловайск, който се намира на 35 километра от Донецк. По данни на опълченците, украинските бойци са загубили в това тежко сражение около 80 души и 40 единици тежка бойна техника.

Според информацията на местни жители, украинската армия отново използвала забранено оръжие - запалителни бомби с бял фосфор.

От щаба на опълчението на Донбас съобщиха, че посредством активните настъпателни действия от страна на опълчението е освободен Нижняя Кринка, който е разположен между Горловка и Донецк. По този начин, опълченците са провалили плановете на правителствените войски да отрежат Горловка от донецко-макеевска агломерация и да затворят Горловка в обкръжение.

Опълченците засега успяват да задържат позиции си във всички тези градове.

За 9 загинали са съобщили роднините на военнослужещи от 28-ма механизирана бригада, която се базира в Одеска област. По думите на майките и съпругите на военните, бойците в момента се намират в Донбас без никаква поддръжка и подкрепление от украинската армия. Групата от 28-ма бригада е трябвало да бъде изведена на 18 август от зоната на военни действия и преместена в Широкий Лан (Николаевска област) за прегрупиране, но това така и не е станало. Според налична информация, подразделенията на бригадата продължават да взимат участие в бойните действия в района на най-горещата точка през последните седмици - Саур Могила.

Премиерът на Донецка народна република Александър Захарченко заяви, че ДНР винаги е отворена за преговори с Киев, но при равни условия и след като бъде призната независимостта на Новорусия.