Турчинов поиска военна помощ от Запада
Секция: СВЯТ
19 Август 2014 14:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турчинов поиска военна помощ от Запада

/КРОСС/ Председателят на Върховната рада на Украйна Александър Турчинов след среща с президента на Литва Даля Грибаускайте заяви, че на Киев е необходима военна помощ от Запада, предаде РИА Новости.

“Ние считаме, че настъпи време, когато на Украйна е нужна не само морална, но и военна помощ”, заяви Турчинов. Според него, събитията в източната част на страната са “призив не само на една Украйна”, но и зов към всички цивилизовани страни да се обединят, за да прекратят бойните действия.

По-рано генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че страните-членки на алианса на среща на върха в Уелс ще се обединят в това да помогнат за укрепването и модернизацията на украинските въоръжени сили, както и за усилване на програмата за съвместни учения с Украйна, като това ще бъде упоменато в документа на заседанието на Комисията Украйна-НАТО.

Руският външен министър Сергей Лавров на свой ред заяви, че предоставянето на Киев на военна помощ от страна на НАТО и Евросъюза би противоречало на всички достигнати споразумения за прекратяване на огъня и начало на преговорите. Женевските договорености от 17 април предвиждат началото на конституционна реформа, включваща широк общонационален диалог с участието на всички региони и всички политически сили в страната. По думите на Лавров, Москва разчита на това, че Западът ще осъзнае отговорността си за случващото се в Украйна и ще окаже въздействие “върху тези, които не искат да прекратят войната”.