Латвийски евродепутат призова ЕК да отмени санкциите срещу Русия
Секция: СВЯТ
19 Август 2014 15:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Латвийски евродепутат призова ЕК да отмени санкциите срещу Русия

/КРОСС/ Латвийският евродепутат Андрей Мамикин призова Европейската комисия да вдигне санкциите срещу Русия в отворено писмо до Жозе Мануел Барозо, предаде РИА Новости.

Причината за молбата са очакваните тежки последици върху икономиката на страната, както и останалите страни – членки, в следствие на ответния удар на Русия под формата на търговски ограничения.

”Днес се намираме в опасна ситуация, в която нито Запада и Украйна, нито Русия не търсят компромис, а се опитват да победят със сила. Всяко следващо решение за санкции представлява силен и болезнен удар върху икономиката и населението на двете страни”, пише Мамикин.

Според него, именно Латвия е в най-голяма опасност от тежка икономическа и социална криза, тъй като по-нататъшните санкции, които двете страни в конфликта могат да си наложат, могат да снижат БВП на Латвия с 10%.

“Аз съм избран в Европейския Парламент от страна, която най-много ще пострада от такава икономичека “война”. По оценка на икономическия министър на Латвия, по-нататъшното увеличение на обема на взаимните санкции на ЕС и Русия може да понижи БВП на Латвия с 10 %. Това може да предизвика дълбока икономическа и социална криза в страната. Хиляди латвийци могат да изгубят работата си и стандарта им на живот значително да се понижи”, написа още латвийският евродепутат, като призова ЕК да отмени санкциите срущу Русия.

Отговор от ЕК до този момент няма.