За култура да се отделя 1% от БВП, зове ресорният министър
Секция: ПОЛИТИКА
19 Август 2014 15:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За култура да се отделя 1% от БВП, зове ресорният министър

София /КРОСС/ Всички партии, които ще участват в предстоящите парламентарни избори, да запишат в своите програми, че 1% от брутния вътрешен продукт на страната ще бъде отделен за култура. За това призова служебният министър на културата д-р Мартин Иванов.
Пари за култура няма от години, не от вчера и днес, а от десетилетия. Моя отговорност е да стартирам тази дискусия. Крайно време е да апелираме към партиите всяка от тях да запише в програмата си, че поне от 1 % от БВП ще се отдели за българската културата, сума, която ще удвои ресурсите, заяви той.

Сред приоритетите на ведомството в следващите два месеца ще бъдат възраждане на дебатите за култура и диалога с гилдията, както конкурсът за български кандидат за европейска столица на културата да приключи с победа на най-добрия претендент.

Сред останалите важни задачи се открояват осигуряването чисто финансово на новия театрален и оперен сезон, които по думите на министъра е сериозно застрашен и вземането на спешни мерки за спасяването на комплекса Антична Сердика, съвместно със столичния кмет. Друга идея, която ще се опита да осъществи министър Иванов по време на мандата си е включването на галериите и музеите в списъка с обекти от национално значение като по този начин с охраната им ще се заеме МВР. До 15 септември ще бъде изготвен и работен план за развитие на българската култура.
Министър Иванов представи и своите заместници - Боил Банов, мениджър в областта на културата, и Виктор Стоянов, музикант. Все още се уточняват ресорите, за които ще отговарят в министерството. За г-н Банов проф. Иванов спомена, че е изтъкнат и именит мениджър в областта на културата, а на Виктор Стоянов се разчита да внесе младежкия поглед в екипа.