Асансьорът-убиец пропаднал заради некачествен ремонт
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Август 2014 15:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Асансьорът-убиец  пропаднал заради некачествен ремонт

София /КРОСС/ Основната причина за инцидента с падналия днес асансьор е скъсване на въжета на кабината, поради некачествен ремонт. Това заяви на пресконференция Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. По думите му инцидентът е най-тежкият случай, който има в последните години.
„Многократно сме алармирали за проблемите в сектора, които имаме, искали сме промяна в нормативната база, не беше обърнато внимание на решенията ни досега. Дано сега се обърне внимание", призова Цанков.
Надзорната фирма на падналия асансьор прави технически надзор на общо 12 000 асансьора. Фирмата има съставени 11 страници протокол за нередности, през последните месеци, има 15 акта за нарушения, сред, които липса на персонал. Цанков обясни, че проблемите идват от там, че една фирма отговаря за много съоръжения, но няма законово ограничение колко съоръжения трябва да проверява или ремонтира една фирма.
„Надявам се този случай да доведе до промяна. Агенцията не може да върши работата си ефективно, защото законът не го позволява и самите служители не са доволни от това, което правят. Там, където има „пренатоварване" на един инспектор, там имаме и проблеми. Това сме го заложили в нормативната база. Не може един инспектор да проверява 4000-5000 асансьора. Това се пада по 34 минути за едно съоръжение без да почива нито един ден в годината".
При този случай можем да съставим само акт за нередност, но тя ще продължи да работи. Имаме случаи на техници, които крадат елементи от машинното на асансьора и след това изнудват етажната собственост. Ще засилим контрола на фирмите, които имат голям брой обекти. Още утре ще искам среща с вицепремиера Захариева, за да се предприемат спешни мерки и да можем ние да си вършим работата. Надяваме се новата власт да вземе мерки, защото в противен случай проблемите ще продължат", подчерта той.
Припомняме, че около 9 часа тази сутрин асансьор пропадна в 12-етажен жилищен блок на бул. "Цариградско шосе" в столицата. С него слизали две жени. Едната 46-годишната Цветелина Радулчева почина. Другата жена - Мария Игнатова на 41 години, е приета в Окръжна болница в много тежко състояние.