Бездомници от Русе помагали на бедстващите в Мизия
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Август 2014 16:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бездомници от Русе помагали на бедстващите в Мизия

Русе /КРОСС/ Група от седем доброволци на "Каритас Русе" се притече на помощ на пострадалите при бедствието в Мизия. Пет от тях са бездомни от приюта "Добрият самарянин" в Русе, информираха от организацията.
Вече добре подготвени и с опит от работата във варненския квартал "Аспарухово" по-рано тази година, те се се включили да помагат със самото пристигане. На място е осъществена връзка с кризисния щаб на общината и Центъра за работа с доброволци, откъдето са получавани адресите на предварително заявилите нужда от помощ.
"Работата започваше в 8.30 до към 13 ч. и след кратка почивка и обяд продължаваше до към 18 - 19ч. Състоеше се предимно от разчистване на отломки, изнасяне на пострадала и негодна за употреба покъщнина, както и на съсипана земеделска продукция и зимнина. Сортирахме дървен материал за повторна употреба и желязо, което може да бъде предадено на вторични суровини. Други дейности бяха изриване на кал и почистване на помещения, отводняване. Помагахме и при транспортиране на лични вещи до новите места за живеене. Почиствахме с водоструйка и дезинфектирахме битови електроуреди, подреждахме", разказват доброволците от "Каритас - Русе" в Мизия.
За времето на престоя им там от 14 до 18 август са посетени и оказана помощ средно на две семейства на ден.
"Сили и ентусиазъм черпехме от християнското име на Приюта, както и от благодарните погледи на хората и от искреното ни желание да помогнем. Осъзнахме, че подкрепата е също толкова и морална, защото хората там имаха нужда и на кого да споделят, с кого да поговорят, да срещнат човещина, да почувстват, че не са сами. Радваме се, че успяхме да помогнем, макар и малко, но духом оставаме с тези хора и с надеждата по-скоро да намерят утеха и да се върнат към нормалния начин на живот", споделя социалният работник от "Добрият самарянин" Ивайло Тодоров, цитиран от topnovini.bg.

Снимка: Булфото, всички права запазени