Анализ ще доказва автентичността на Панагюрското съкровище
Секция: КУЛТУРА
19 Август 2014 17:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Анализ ще доказва автентичността на Панагюрското съкровище

София /КРОСС/ Австрийска фирма ще направи нов химически анализ на предметите от Панагюрското златно съкровище, за да се разсеят съмненията, че е било продадено и впоследствие му е направен дубликат. Това каза директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров на специално свикана пресконференция днес.
Според слухове оригиналните съдове не се помещават в историческия музей, както се твърди. Наследниците на откривателите, които отдавна водят съдебни спорове с държавата, са на мнение, че в София се намира едно от копията, а истинското съкровище отдавна е в чужбина. Версията е, че е било продадено, за да покрие разходите от охолния живот на наследниците на комунистическия диктатор Тодор Живков - Людмила и Владимир. Експертът Никита Лобанов Ростовски пък твърди, че съпругът на Людмила Живкова - Иван Славков, е продал Тракийско златно съкровище, но не пояснява за кое точно става въпрос.
Освен на деветте златни предмета, съставляващи съкровището, анализ ще бъде направен и на отчупена част от един от ритоните, която досега е била съхранявана в Пловдивския исторически музей. Целта на експертизата е да докаже, че най-ценното тракийско съкровище, намерено по българските земи, е в автентичния си вид.
Димитров припомни, че през 1996 г. вече е правен анализ, и обяви, че съмненията произтичат от непрофесионални кръгове. "Няма професионалист от който и да е музей у нас или от исторически институт, който да изрази съмнение в автентичността на съкровището."
Панагюрското златно съкровище е открито случайно през 1949 г. До 1974 г. е експонат в пловдивския музей, след което пътува по света. От 1984 г. е преместено в София. Отчупената част, която ще бъде взета под внимание при новия анализ, не е била транспортирана и досега е стояла в Пловдив. Ако данните от 1996 г. съвпаднат, това ще е доказателство, че съкровището не е копие, посочи Димитров.
Той и колегата му от пловдивския музей Константин Кисьов изразиха увереност, че за фалшификат не може и да става въпрос. Според Димитров точно копие на съкровището е непосилно и за днешните технологии. Отрече и слуховете, че е подменено, защото други държавни музеи не биха могли да си го позволят, а на частните колекционери би им било отнето.
Директорът на НИМ поясни, че анализът на златния сервиз ще бъде направен от австрийската фирма "Евротест контрол", в която работели българи. Резултатите ще станат известни до края на август, съобщи "Дневник".