НПО-тата остават нестабилни
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Август 2014 19:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НПО-тата остават нестабилни

София /КРОСС/ Гражданският сектор у нас остава нестабилен. Това стана ясно от представения от Българския център за нестопанско право (БЦНП) днес индекс за устойчивост на неправителствените организации (НПО) в България за 2013 г. Стойността му остава същата като през 2012 г. - 3,3 и показва, че гражданският сектор все още е нестабилен, съобщиха организаторите. Това ни нарежда на 9-о място в Централна и Източна Европа.
Лидери в изследването са Естония, Полша и Чехия.
Влошаване в сравнение с миналата година има по три критерия - правната среда, застъпничеството и престижа на организациите. По-ниската степен на застъпничество се дължи на решението на много организации да не взаимодействат с правителството заради множеството протести, избори и вотове на недоверие, обясняват анализаторите.
В останалите области се отчита несигурността на правната среда и влошаването на съдебната практика при регистрация на неправителствени организации, анти-НПО кампания в някои медии по време на протестите, отказ на електронни медии да отразяват дейности на гражданското общество.
По показател „Организационен капацитет на НПО" България се нарежда на 23-то място, като след нас са само Русия, Беларус, Азербейджан, Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан. Индексът ясно показва, че гражданските организации в България не се стремят да увеличат или запазят своя организационен капацитет, а се опитват да оцелеят.