Девет искания за финансиране одобри Комисията по бедствия и аварии във Велико Търново
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Август 2014 20:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Девет искания за финансиране одобри Комисията по бедствия и аварии във Велико Търново

Велико Търново /КРОСС/ Девет искания за финансиране от общините в Областта бяха разгледани и одобрени от Комисията и ще бъдат изпратени за разглеждане до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, съобщават от Областната управа във Велико Търново. Над 300 000 лева са необходими за ремонт на улица с изронен асфалт в Стамболово, Община Павликени. 125 000 лв. е поисканата сума за ремонт на мост, осигуряващ достъп до селата Марян, Чакали, Костел, Зеленик в Община Елена. Съоръжението пострада от проливните дъждове през април, май и юни.
От Община Горна Оряховица са внесли за разглеждане три искания за възстановяване на пострадали от валежи църкви. Това са храмът „Св. Иван Рилски" в кв. „Калтинец", храмът „Св. Възнесение" в село Първомайци и църквата „Св. Димитър" в село Крушето. За тяхното възстановяване са поискани съответно 180 500 лв., 164 000 лв. и 141 000 лв. 478 000 лв. ще бъдат необходими на Община Свищов за изграждане на подпорна стена. Вследствие на проливен дъжд от 19 април се образува свлачище в кв. 206. Засегнатият откос е с дължина 75 метра. За това искане, обаче, ще бъде извършена допълнителна проверка за установяване на неговата целесъобразност, поради значителната стойност на исканата възстановителна помощ.
Над 286 000 лв. са нужни за ремонта и възстановяването на улиците „Мизия", „Янтра" и „Панайот Хитов" в село Драгижево в Община Лясковец. Близо 42 500 лв. ще бъдат необходими за възстановяването на подпорна стена в село Джулюница.
По време на заседанието заместник-областният управител Андрей Илиев представи информация за дейността на назначената от инж. Рачев Междуведомствена комисия, със задача за установяване на щетите в 5 участъка от речни легла извън урбанизираните територии, за които е констатирана намалена проводимост след наводненията през юни.
Комисията е установила, че по поречието на река Еньовица в участък от пътя Велико Търново-Гурково и вливането и в река Белица, където на 19 юни бяха установени най-тежките поражения край Килифарево, ще бъдат необходими 465 000 лв. За района около моста над река „Белица" в град Дебелец и пътя до квартал „Чолаковци" ще бъдат необходими близо 367 000 лв.
За участък в района на пътя между селата Тодювци - Багалевци в Община Елена ще бъдат необходими 121 744 лв. Количествено-стойностната сметка за поречието на река „Елийска" край Полски Тръмбеш е в размер на 78 000 лв. За поречието на р. Росица край Сухиндол ще бъдат необходими 523 000 лв., съобщава topnovini.bg.