Около 15% от населението у нас страда от депресия
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Август 2014 09:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Около 15% от населението у нас страда от депресия

/КРОСС/ Около 15% от населението у нас страда от депресия или състояние, близко до нея. Това съобщи в интервю за Дарик Анна Караманова, която участва в проекта ifightdepression.com - интернет сайт, в който всеки от нас може да си направи тест за това дали страда от депресия, както и да получи съвети от специалист.

До края на месеца предстоят обучения на специалистите, като след това всеки ще може да получи парола и да преминава през онлайн терапия. На сайта са поместени и редица съвети за борба с депресията, както и повече подробности за самата болест и симптомите й, за да може да помогнем на наши близки.

Караманова уточни, че няма точни данни колко са хората, страдащи от депресия в България.

„По преценка на специалистите около 15% от населението страда от депресивни или тревожни разстройства - това са повече от 1 000 000 българи. Доста често хората не търсят помощ при такива психични проблеми. Това най-вече е свързано със стигмата, която носи психичното заболяване, това негативно отношение, което автоматично се поражда във всички околни хора, когато разберат, че някой има психични проблеми, включително и на работното място", коментира тя.