Последният останал протест срещу вселената
Секция: Интервюта
24 Август 2014 13:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Последният останал протест срещу вселената

/КРОСС/ Нямаше как да избягам. В рехаво пълният трамвай 22, возещ пътници из мистичните земи на Подуяне, видях, че една възрастна жена ме фиксира с поглед и без да съм телепатичен наследник на Джуна (която последно, някъде четох, се представя вече за асирийска принцеса) разбрах, че разговорът е неизбежен. Жената се приближи до мен, каза, че ми е чела някои статии и започнахме вечният като света разговор за това в какви драматично лоши времена живеем. Твърде често ми се случва напоследък да съм ангажиран в точно такъв тип комуникация, така че едва ли щях да запомня разговора, ако възрастната жена, след като посочи редица проблеми на живота (ниската пенсия, терорът на "Топлофикация", внучката в чужбина, която обаче вместо да учи, работи като чистачка в хотел, политическият хаос) но изрече една реплика, която ме разтревожи със своята философска дълбочина и се заби като ятаган в мозъчните ми клетки.

Жената ми каза: "По-добро не е било, а по-лошо идва!".

Не обърнах внимание на репликата веднага, но тя ме загложди като малка душевна рана. Едва когато слязох от трамвая, успях да осмисля дълбочината на тази фраза. Това не е обикновена констатация, това е присъда, макар и изречена с меланхоличен, а не прокурорски тон.

"По-добро не е било, а по-лошо идва!". Тази реплика е демонстрация на абсолютно катастрофичен живот. И не го казвам отстранено или с ирония. Това е следа от местопрестъплението на прехода, който буквално унищожи какъвто й да е смисъл в битието. Заради това няма как да се отнасям иронично към подобен тип обобщение. Точно обратното - обикновеният българин съществува в абсолютна политическа шизофрения. Тези, които помнят, знаят кога са живели по-добре, но най-големите глашатаи на новото статукво постоянно им обясняват, че тогава те са примирали от глад и са се гърчели недоволно. Подобно усещане е предизвикано от тоталната лъжа, в която се налага да живеем и имитацията на живот. Ние трябва да си измисляме житейските цели сами, ако искаме да скрием баналния факт, че преходът е една грандиозна кражба, както на кинти, така и на смисъл. Разрушеният свят на миналото ще бъде заменен от черния свят на бъдещето. И, както казваше руският поет - има само миг между миналото и бъдещето и именно той се нарича живот, но този живот е безцелен, мрачен и беден и следоватално никой не вярва, нито намира смисъл в него.

Виктор Ерофеев, вечно недоволен руски интелектуалец, в книгата си "Енциклопедия на руската душа" нарича подобно светоусещане "философия на нокаута". Аз обаче категорично не приемам иронията на Ерофеев. В Русия той може да търси вината в народа, колкото си иска, но българският народ не е виновник, а жертва на един подменен и ограбен живот. Заради това никой вече не смее да вярва в нищо. Никой не смее вече да има мечти. А повечето хора карат живота си в някаква социална кома, защото са свели битието си до елементарно оцеляване. Вероятно това е причината, когато някой заговори за висши цели, всички да изключват телевизорите си или ядосано да хвърлят вестниците. В една вселена, в която "по-лошо идва" няма как да изпиташ желание за промяна, защото промяната със сигурност носи още повече мрак. Това е философия на ужаса, че утре ще се живее по-зле от днес, защото тези, които твърдят, че са глас на промяната, всъщност обещават още от същото, но се опитват да го захаросат с клишета, които знаят, че никога няма да бъдат изпълнени. Хората, помислих си аз, не вярват на нищо, защото просто подсъзнателно знаят, че са в грешния ръкав на времето, че не живеят живота, който заслужават и, че всичко, което им се говори, са лъжи. Защото красивите приказки не покриват баналната отвратителност на съществуването в див капитализъм по никакъв начин.

Резултатът е психологическа катастрофа. Свят, в който никой не чака нищо хубаво. Живот, в който най-лошото предстои зад следващия ъгъл.

Нямаше какво да отговоря на жената и просто въздъхнах. Тогава с ужас забелязах, че целият трамвай постоянно въздиша. Въздишаха всички. Много често.

Въздишката - единствената форма на протест срещу вселената, която ни е останала.

Коментар на Александър Симов, публикуван в Поглед Инфо