Четирима са задържани в момент на незаконни археологически разкопки
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Август 2014 14:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Четирима са задържани в момент на незаконни археологически разкопки

/КРОСС/ Четирима души са задържани в момент на извършване на незаконни археологически разкопки на антична римска вила при проведена полицейска операция на 21 август, съобщават от полицията.

В акцията са участвали служители на сектор „Противодействие на престъпления свързани с културни ценности" при ГД „Криминална полиция", служители на ОДМВР - Стара Загора и районните управления в Стара Загора и Казанлък. Операцията е под наблюдението на Окръжна прокуратура - Стара Загора.

На археологическия обект, който се намира в землището на село Ветрен, са заловени С.И./38г./, Коня, 33-годишната Т.К., съпругът й М.К./36 г./ - Жупела, тримата от Стара Загора и С.Л./36г./ от Гурково.

При проведените процесуално-следствени действия са открити и иззети 4 металдетектора, инструменти, фрагменти от строителна, битова керамика и други културни ценности.

При последвалите претърсвания в жилищата на задържаните в Стара Загора и Гурково са открити още 165 културни ценности - антични монети, накити и предмети от бита. Четиримата първоначално са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Работата по документиране на престъпната им дейност продължава.