"Антимафия" даде Порожанов на прокурор за търговия с влияние
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Август 2014 14:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Антимафия" даде Порожанов на прокурор за търговия с влияние

/КРОСС/Българска легия "Антимафия" внесе в прокуратурата сигнал срещу финансовия министър Румен Порожанов с три обвинения - търговия с влияние, неизпълнение на служебни задължения и нанасяне на вреди върху данъчната система.

Причината е, че на 10 август "Антимафия" е изпратила 2 сигнала до Порожанов, в които го уведомява за престъпни схеми на митница Свиленград, които са ставали в периода 2009-2013 г. Като принципал на митниците, Порожанов е трябвало да сигнализира Инспектората на Министерството на финансите и да внесе сигналите в Прокуратурата. Той обаче не е направил това.

От Легия "Антимафия" са предложили и среща с министъра, на която да разкажат какво знаят за корупционните практики на митница Свиленград. Отговор обаче не последвал.

Легия "Антимафия" твърди, че на митница "Свиленград" и ГКПП "Капитан Андреево" от около 4 години действа организирана престъпна група (ОПГ). Според сигнала неин ръководител е и. д. началникът на митница "Свиленград" Георги Костадинов Георгиев, подробно са описани имената и ролите на още седем души, които "Антимафия" вижда като участници в организираната престъпна група. Твърди се, че всички те били назначени с протекцията на Георгиев, а той манипулира системата за случайно разпределение на позициите, за да може винаги да поставя свои хора на ключовите места по време на смените, пише offnews.bg.

В сигнала са изброени 5 начина, по които печелят митничарите. Освен описаните 5 схеми "Антимафия" пише, че съществуват и други контрабандни схеми, но тъй като те са спорадични, а не постоянни не са сред изброените.

В сигнала се твърдим, че схемите са действали през 2009 до 2013 г. през част от този период шеф на Агенция "Митници" бе Ваньо Танов, който преди броени дни отново беше назначен на този пост от служебното правителство. Легия "Антимафия" обаче имали доказателства, че част от корупционните схеми действат и в момента.