СДВР с нулева толерантност към нарушителите на пътя
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Август 2014 14:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СДВР с нулева толерантност към нарушителите на пътя

/КРОСС/ С приключване на сезона на отпуските и предстоящото начало на учебната година се очаква натоварване на пътното движение и засилване на трафика в столицата. С цел превенция на пътно-транспортния травматизъм, ръководството на СДВР е набелязало конкретни мерки, съобщават от МВР.

Част от тях е засилено полицейско присъствие в районите на учебните заведения, детските градини и пешеходните пътеки. Особено внимание ще се обръща на уязвимите участници в движението - възрастни хора, деца, ученици и велосипедисти.

За осигуряване на безопасността на пътя, ще бъде предприета и активна контролна дейност при спазване на принципа за „нулева толерантност" към нарушителите на Закона за движение по пътищата и упражняване на всички законови мерки за ограничаване на пътните инциденти.

Контролните органи ще бъдат безкомпромисни към тези, които с поведението си на пътното платно застрашават уязвимите участници в движението.

В рамките на превенцията на пътно-транспортния травматизъм, полицейски служители ще влязат и в класните стаи, за да припомнят основните правила за безопасно движение. Още веднъж от СДВР напомнят, че спазването им е еднакво задължение на всички участници в пътното движение.

От началото на годината са санкционирани 2 333 водачи, отнели предимство на пешеходци, а глобените пешеходци са 4 306. Пътно-транспортните произшествия с участието на пешеходци за периода са 410, от които 17 са загинали, а 391 - ранени. Пътните инциденти с велосипедисти от началото на годината са 71, загинал е 1, а 47 са ранените. На 283 колоездачи са наложени санкции по Закона за движение по пътищата.