Стената на язовир "Стубля" е частично разрушена
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Август 2014 16:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стената на язовир "Стубля" е частично разрушена

Враца /КРОСС/ Проверката на 39 язовира по поречието на река Скът във Врачанско установи частични нарушения в стената на един язовир. Предстои експертиза и анализ за причините за водното бедствие в началото на месеца.
Проверката на водоемите по поречието на река Скът, която наводни Мизия и Бяла Слатина, е установила, че има частични разрушения на стената на борованския язовир "Стубля". Язовирът е в средата на каскада от пет водоема, които се събират в по-големия язовир "Братковец", който е в добро състояние.
Прокурорското разследване на причините за бедствието в района показва още, че коритото на река Скът край бедстващото село Крушовица не е почистено от растителност. Като доказателство е взето предвид и становище от 2000-а година, според което река Скът е потенциално опасна и може да предизвика наводнения.
В хода на досъдебното производство предстои да бъде назначена комплексна експертиза, която да събере и анализира данните за валежите, състоянието на почвите, язовирите, коритото на река Скът, корекциите по поречието й, както и всички други обстоятелства, причинили в началото на месеца бедствието в Борован, Бяла Слатина и Мизия, съобщи БНР.