Митов отново призова към незабавни стъпки за спиране на кръвопролитията в Украйна
Секция: ПОЛИТИКА
25 Август 2014 16:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Митов отново призова към незабавни стъпки за спиране на кръвопролитията в Украйна

Категорично осъждаме отвличането и жестокото убийство на почетния консул на Литва в Луганска област Микола Зеленец и изразяваме искрени съболезнования на неговото семейство и близки. Необходимо е справедливо разследване, което да изправи отговорните за тази жестокост пред съда, се казва в изявление на външния министър Даниел Митов.
Заклеймявайки този акт, призоваваме още веднъж към незабавни стъпки за спиране на кръвопролитията в Украйна, намирането на устойчиво политическо решение и постигане на траен мир. Този пореден случай на убийство на мирен гражданин потвърждава спешната необходимост от предприемане на необходимите стъпки в посока деескалация на напрежението, подкрепени от всички страни в конфликта.
Изразяваме надежда по време на предстоящата на 26 август среща на президентите на Украйна и Русия, в която ще участва и Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън, да бъдат постигнати договорености, които да доведат до започване на процес за постигане на мир и стабилност в Украйна. Очакванията ни към руската страна са за подпомагане на този процес, включително отказ от действия, които дестабилизират обстановката в Украйна.
В тази връзка подчертаваме, че преминаването на руски конвои в Украйна без разрешение на легитимните власти не допринася за успокояването на ситуацията. Това е пряко нарушение на украинските закони и на международните норми за предоставяне на хуманитарна помощ. То противоречи на резолюцията на Общото събрание на ООН от 27 март 2014 г., която призовава страните да се въздържат от едностранни действия и провокативни изказвания, които може да увеличат напрежението и да се ангажират с международните посреднически усилия.
Всички доставки на хуманитарна помощ, включително и бъдещи, трябва да бъде извършвана в съответствие с хуманитарните принципи и при пълно зачитане на териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Всички едностранни действия от страна на Руската федерация водят до ескалация на напрежението и ограничават шансовете за намиране на решение на кризата чрез средствата на дипломацията.